Op 12 november 2014 is de begroting 2015 behandeld in de Provinciale Staten van Flevoland, de zogenaamde Algemene Beschouwingen.
In de eerste termijn heeft Simon Miske, de fractievoorzitter GroenLinks, onder meer zorgen geuit over het proces van Regioplan Wind, heeft hij gepleit voor voldoende geld voor natuurbeheer, het behoud van landschapselementen, toegenomen risico’s van OMALA en opnieuw aandacht gevraagd voor de financiering van de lange afstand wandel- en fiets routes.
Hier onder de volledige spreektekst die is ingebracht tijdens de algemene beschouwingen op 12 november 2014:
Voorzitter, we spreken vandaag over de laatste begroting van deze coalitie. Deze Statenperiode heeft heeft volgende jaar nog maar 2,5 maand. Dat merk je ook duidelijk in de begroting. Inhoudelijk is het dan ook niet ambitieus. Maar dat was ook te verwachten.
Wat betreft de begroting zelf, deze is de afgelopen jaren flink in kwaliteit verbeterd. Ook de indicatoren hebben ten opzichte van vorig jaar weer een kwaliteitsslag gemaakt maar hier valt toch nog het e.e.a. te verbeteren. We zijn ook in controle en we hebben inmiddels ruime reserves opgebouwd. Daarom onze complimenten aan gedeputeerde Witteman en de ambtelijke organisatie.
Regioplan Wind
Voorzitter, komend jaar zal o.a. in het teken staan van het Regioplan Wind. Het zogenaamde ‘bottum up proces’ verloopt momenteel erg moeizaam. Er zijn nog steeds geen harde afspraken gemaakt. En hoe bindend zijn straks de afspraken met de Windverenigingen? Kan daar de gedeputeerde iets over zeggen? GroenLinks begint zich inmiddels zorgen te maken over het proces en twijfelt of het wel tot een goed eind komt. Is het niet eens tijd dat de provincie steviger de regie gaat nemen om te voorkomen dat we te laat juridisch bindende afspraken hebben voor onze taakstelling van 1390 MW? Dan lopen we het risico dat het Rijk de regie gaat overnemen. Dat is wat GroenLinks betreft onnodig en onwenselijk. Ik verneem graag van de gedeputeerde welke activiteiten hij het eerste kwartaal gaat ondernemen om dit scenario te voorkomen?
Toekomstvisie natuur en landschap
Voorzitter, 2014 bracht de Toekomstvisie Natuur & Landschap deel 1, volgend jaar komt deel 2 waarin het Landschap volop de aandacht krijgt. Met deel 1 heeft Flevoland een interessante en uitdagende nieuwe aanpak ontwikkeld voor natuur. We hopen ook op een uitdagende aanpak voor het Landschap.
GroenLinks vindt het belangrijk dat er ook in de toekomst voldoende beheermiddelen voor bestaande natuur zijn. Anders ontstaat er kapitaalsvernietiging doordat de natuur- en de recreatieve waarde achteruit gaat. Nu is er alleen geld beschikbaar voor natuurbeheer in de EHS. Natuur buiten de EHS moet het zonder stelen. Voor bijvoorbeeld agrarisch landschapselementen is geen geld maar eigenaren worden wel geconfronteerd met hoge beheerskosten. Steeds meer beeldbepalende landschapselementen verdwijnen en de kwaliteit van de bestaande laat te wensen over. Voor de uitvoeringsagenda van Natuur & Landschap is belangrijk een goed beeld te hebben van de kwaliteit en kwantiteit van de Flevolandse landschapselementen. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van het Meetnet Agrarische Cultuurlandschappen van Landschapsbeheer Nederland. GroenLinks stelt voor om in ieder geval voor de komende drie jaar de Flevolandse landschapselementen te monitoren met deze meetlat. Hiervoor willen we een motie indienen.
OMALA
Voorzitter, GroenLinks wil graag stil staan bij de ontwikkelingsmaatschappij OMALA en Airport Garden City, het bedrijventerrein voor luchtvaart gerelateerde bedrijvigheid. Een 13 miljoen kostend project van Almere, Lelystad en de Provincie Flevoland samen. De feiten zijn dat na zes jaar na de oprichting van de ontwikkelingsmaatschappij OMALA er is niks bereikt.
Het businessplan dat in november 2009 wordt gepresenteerd hield al rekening met de crisis en met de mogelijkheid dat Lelystad Airport niet verder zou worden ontwikkeld. Zelfs in het meest negatieve scenario zouden er tussen de 3 en 5 hectare grond per jaar verkocht worden en zullen er hoe dan ook voor 2020 zo'n 2000 banen bijkomen. Na zes jaar is er nog geen meter grond verkocht, is er geen enkele baan gecreëerd en blijft het geprognotiseerde rendement uit.
Almere begint het vertrouwen in OMALA steeds meer te verliezen. Dit jaar schatten zij het risico dat zij verlies moeten nemen op hun miljoeneninvestering in op 60% terwijl dat vorig jaar nog 40% was. Waarom schat de provincie het risico veel lager in dan Almere, op maar 10%? Ik neem aan dat hier binnen de Raad van Commissarissen als in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders over gesproken wordt. Almere reserveert 1,2 miljoen voor tegenvallers bij OMALA. De provincie slechts rond de 3 ton, een kwart van dat bedrag. Volgens GroenLinks getuigt het van realistisch en zorgvuldig financieel grondbeleid om het risico ook te verhogen naar 60% en €900.000,- extra te reserveren voor tegenvallers.
Openbaar vervoer
Openbaar Vervoer ligt GroenLinks altijd nauw aan het hart. We zijn dan ook benieuwd naar het vraaggericht vervoersconcept voor het landelijk gebied. We zijn ook nieuwsgierig wat GS in 2015 gaat doen met Hoogwaardig Openbaar Vervoer naar het Noorden? We missen dit namelijk in de begroting en dat terwijl Provinciale Staten hierover een motie heeft aangenomen.
Gedeputeerde Staten komt binnenkort met een voorstel voor een kwaliteitsimpuls van het OV. In de motie ‘Kwaliteitsimpuls’ dd. 29 okt jl. die GroenLinks van harte heeft ondersteund wordt het traject Lelystad-Zwolle expliciet genoemd. We vragen hierbij ook aandacht voor de verbetering van de onderlinge bereikbaarheid van de dorpen in de NOP en de verbinding met Zeewolde.
GroenLinks verzoekt ook GS om in te stemmen met het verzoek van Dorpsbelangen Swifterbant die met een kleine en kostenneutrale wijziging van het Openbaar Vervoer hun dorp beter bereikbaar willen houden.
Economie
In het persbericht ‘Succesvolle internationale conferentie Growing connections, nature meets economy” van 6 november jl. stond een bijzondere stellige uitspraak van gedeputeerde Jan Nico Appelman. Ik citeer: “The colour of money is green. De enige weg is de weg van de groene economie.” GroenLinks pleit de afgelopen jaren al steeds voor een transitie naar een groene economie. We zijn blij dat de gedeputeerde dit nu ook inziet. Hopelijk behoort de conferentie en de uitspraken van de gedeputeerde niet tot de categorie ‘greenwashing’ maar kunnen we, op de valreep, nog wat moois verwachten. We kunnen nog wel een impuls gebruiken in Flevoland. De werkgelegenheid is weer gedaald en de banenmotors OMALA en Lelystad Air Port brengen niet wat beoogd. Flevokust kan wel voor nieuwe werkgelegenheid zorgen. De voorbereidingen voor de buitendijkse haven verlopen goed. Spannend is wel wat partner gemeente Lelystad gaat doen met de aanleg van het binnendijkse ‘natte’ bedrijventerrein. De projecten die DE-on gaat ontwikkelen kunnen ook voor nieuwe werkgelegenheid zorgen. Dit past goed in het beeld van de groene economie.
Voorzitter, tot slot wil ik nogmaals aandacht vragen voor de lange afstand-wandel- en fietsroutes (LAW en LF routes) in onze provincie. Vorig jaar heeft GroenLinks daar al schriftelijke vragen over gesteld. Als enige provincie in Nederland heeft Flevoland besloten de financiële bijdrage voor Wandelnet en Fietsplatform (€50.000,- voor 2 jaar) niet toe te kennen. Dit leidt onherroepelijk tot opheffen van de lange afstand wandel- en fietsroutes in Flevoland. Daar mee onderscheidt onze provincie zich van een trend in geheel Europa. Overal wordt juist in dit soort routes geïnvesteerd, om reden dat wandel- en fietstoeristen veel gebruik maken van verblijf- en horecafaciliteiten. Iedere provincie in Nederland ziet hiervan de voordelen, reden waarom in iedere provincie de lange-afstand-routes worden gekoesterd. Er loopt inmiddels een juridisch conflict tussen de provincie Flevoland en de Stichtingen Wandelnet en Fietsplatform, mede omdat Flevoland haar toezeggingen niet is na gekomen. GroenLinks roept Gedeputeerde Staten op om een einde te maken aan dit juridisch conflict en te investeren in provinciale wandel- en fietsinfrastructuur. Van de huidige aanpak worden de wandel- en fietstouristen, alsmede verblijfs- en horecabedrijven in Flevoland de dupe.