Uit de recente commentaren in het dagblad Almere Deze Week tegen de verlaging van de luchtroutes boven Almere werd duidelijk dat de schrijvers daar, zacht gezegd, geen voorstander van zijn. Anders gezegd men maakt zich zorgen over de toename van geluidsoverlast en het verlies van de kwaliteit van de woon- en leefomgeving.
Begrijpelijk en zeer terecht dat Almeerders zich zorgen maken over hún leefbaarheid in hún stad. Maar als Lelystad Airport gaat uitbreiden wordt de geluidsoverlast alleen maar nog groter. Dat is een uitgemaakte zaak. Wat erg opvalt is dat in Almere wel naar de ontwikkeling van Schiphol wordt gekeken, maar niet of veel te weinig naar die van Lelystad Airport. Dat is merkwaardig. Alleen de Bewonerscommissie Almere Hout (BAH) doet dat. Kennelijk staat de rest van Almere met zijn rug naar de provincie gekeerd en dus ook naar Lelystad Airport.
En dat is juist nu niet zo verstandig. Want wat speelt er zich nu af “achter de rug van Almere”?: De toekomstige uitbreiding van Lelystad Airport. De gevolgen van de uitbreiding van de luchthaven nabij Lelystad zullen in en boven Almere net zo goed te merken zijn als nu al het geval is met het in- en uitgaande luchtverkeer van Schiphol. De bedoeling is dat vliegtuigen van het type Boeing 737-300 en de Airbus 320 frequent gebruik gaan maken van Lelystad Airport.
Op enig moment in 2008 werd de commissie Alders ingesteld door het kabinet. Deze commissie, onder voorzitterschap van Hans Alders, de voormalige milieuminister, heeft bekeken hoe Schiphol toch groter kan groeien zonder dat het milieu, lees de geluidsoverlast voor de omwonenden, zou toenemen. Anders gezegd, hij maakte de weg vrij voor de groei van Schiphol. Wel jammer voor de omwonenden, maar ja......
Het kabinet zal het advies van Alders ongetwijfeld volgen. Dat advies houdt onder andere in dat het vliegverkeer, wat niet direct aan Schiphol is verbonden, uitgeplaatst zal worden naar Lelystad Airport. En dat houdt weer in dat Almere straks ook vanuit de richting Lelystad belast zal worden met geluidsoverlast.
In Flevoland zijn bijna alle politieke partijen, met uitzondering van GroenLinks, te paaien voor de uitbreiding van Lelystad Airport vanwege die voor Flevoland o zo belangrijke werkgelegenheid (zegt men): de luchthaven als banenmotor. Dat dit soort werkgelegenheid niet past bij een duurzaam en klimaatbestendig Flevoland, zoals het provinciebestuur dat voorstaat, is dan voor het bestuur even van minder belang. Dus niet alleen het kabinet en de provincie, maar ook en vooral de gemeente Lelystad zijn de grote stimulatoren van de uitbreiding van Lelystad Airport.
“De uitbreiding van Lelystad Airport is slecht voor de natuur en milieu en dus ook voor de woonkwaliteit in Flevoland”, zegt Cees Meijer, lid van provinciale staten voor GroenLinks.
Het zou dus niet verkeerd zijn wanneer meerdere Almeerders ook de ontwikkelingen van Lelystad Airport zouden gaan volgen. Zoals gezegd, realisering van de uitbreiding betekent een toename van de geluidsoverlast boven Almere, dus een vermindering van de kwaliteit van de leefomgeving.
De Almeerder, en zeker die Almeerder die in het toekomstige woongebied ten oosten van Almere woont, wordt uit zijn slaap gehouden door de zorg om de uitbreiding en het toekomstige geluid. En bestuurlijk Flevoland? Die blijft dromen over een mooie luchthaven in een Flevoland dat natuur, rust en ruimte zo hoog in het vaandel heeft staan. GroenLinks blijft wel wakker en waken over het woongenot in Flevoland én Almere.