Er staan in het NPLG heldere doelen rond natuur, klimaat, landbouw, stikstof, nl.: 30% natuurherstel; klimaatmaatregelen met als doel broeikasgassen en methaan uitstoot te reduceren; verbetering van de waterkwaliteit door afname van de concentratie gewasbeschermingsmiddelen.

GroenLinks vindt dat om deze doelen te bereiken er een evenwichtig pakket moet komen, waarbij verduurzaming van de landbouw en natuurherstel de boventoon voeren, naast ruimte voor voorzieningen voor de leefbaarheid van het platteland. Boeren moeten weer perspectief krijgen en dat vereist een heldere toekomstvisie op de landbouw en het biodiversiteitsherstel, hoe je die transitie gaat aanpakken en ruimhartige financiering om daar te komen.

Een pakket waarin zogenaamde stal innovaties en voermaatregelen de overhand krijgen, is wat GroenLinks betreft niet evenwichtig en niet duurzaam. Bovendien zijn deze zogenaamde innovatieve maatregelen minder effectief dan beloofd en lossen ze de problemen van de bodem- en waterkwaliteit en het dierenwelzijn niet op.

GroenLinks heeft om deze redenen de volgende voorstellen ingebracht: 

• Ruime financieringsmogelijkheden voor boeren die willen overschakelen op biologische landbouw, strokenteelt en andere methoden om het gebruik van landbouwgif en kunstmest terug te dringen.

• Stimuleer de aanleg van voedselbossen en agroforestry, dat helpt ook om de doelen van de bossenstrategie te halen en CO2 op te slaan.

• Aandacht voor en financiering van geleidelijke overgangen van natuur naar landbouw en agrarisch natuurbeheer. Pilots met ecosysteemdiensten. 

• Opschaling van pilots in gebieden met bodemdaling zoals de verbouw van gewassen die kunnen worden gebruikt als biobased materiaal voor woningbouw.

• Opschalen van de transitie naar plantaardige eiwitten. De uitvoering en investeringen blijven achter bij de beleidsvoornemens! Ter vergelijking, in de periode 2018 -2021 is er door de overheid voor 817 miljoen EUR geïnvesteerd in dierlijke eiwitten en slechts 17 miljoen in plantaardig. Het zou mooi zijn als Flevoland koploper op dit gebied kan worden. 

• Ecologische verbindingen zijn essentieel in het versterken van de natuur en biodiversiteit. Mogelijke corridors zijn: OVP-Oostvaarderswold-Horsterwold-Randmeren; Almere Zuid-Horsterwold-Harderbos; Lelystad Natuurpark-Larserbos-Harderbroek. Daarvoor moeten op essentiële plekken ook ecoducten of andere vormen van wildoversteekplaatsen worden neergezet; Daarnaast: aandacht voor groen-blauwe netwerken van watergangen en landschapselementen.

• Versnelde uitvoering van de Oostvaardersoevers, gekoppeld aan buitendijkse rietlanden en vooroevers.

• Meer overstroombare natuur zoals de Markerwadden.

• Vergroot in de Noordoostpolder de zoetwaterbuffer door vernatting, moeras en plasdrasgraslanden. Daarmee versterk je de natuur en de biodiversiteit en help je de de weidevogels, waarmee het slecht gaat in Nederland.

• Zorg voor goede voorzieningen in de dorpen (winkels, ontmoetingsplekken, sport, cultuur).

• Investeer in betere OV-verbindingen en fietspaden in het buitengebied.

Dat is een hele lijst en we moeten maar afwachten wat hier uiteindelijk in het Flevolandse bod terecht gaat komen. Met de beoogde coalitie van BBB, PVV, VVD, SGP en CU krijgen we de minst groene coalitie ooit in Flevoland!