Nu er een nieuw kabinet komt, is het belangrijk dat we duidelijk laten weten waar er in Flevoland behoefte aan is. Wie in Flevoland met het openbaar vervoer de provincie uit wil, is gebonden aan 1 spoorlijn (tussen Weesp en Zwolle) en enkele buslijnen. Dat moet beter, zeker als er straks flink veel woningen in Flevoland bij worden gebouwd. 

De voorstellen spitsen zich toe over de volgende verbindingen:

  • Een snelle verbinding tussen Flevoland en Utrecht. Dat zou over het huidige spoor kunnen, bijvoorbeeld met snelle treinen tussen Lelystad en Utrecht, maar ook met een nieuwe verbinding van Almere naar Hilversum via Huizen. Wij stellen dat als de A27 wordt verbreed, daar ook een goede OV-verbinding tegenover moet staan.
  • Een rechtstreekse verbinding tussen Almere en IJburg/AmsterdamOost. In de nabije toekomst moeten er tienduizenden woningen verrijzen in het gebied tussen Almere en Amsterdam. Daarom wordt er gestudeerd op de IJmeerlijn, een spoorlijn/lightrail tussen Almere en Amsterdam via IJburg. Deze lijn staat al op de agenda, maar we vinden het belangrijk het belang nogmaals te benadrukken. 
  • Een snelle spoorlijn tussen Lelystad en Groningen, via Emmeloord en Heerenveen. Over deze Lelylijn is al eerder gesproken, en niet voor niets. Het belang van een treinverbinding voor het noorden van de provincie is erg groot. Ook andere provincies en gemeenten vinden dat het hoog tijd is voor deze spoorlijn. 

In de komende maanden gaan de landelijke partijen met elkaar bekijken wie er gaan regeren, en welk regeerakkoord daaruit gaat komen. Wij hopen natuurlijk op een akkoord met veel ruimte voor trein en bus, om zo het autoverkeer te verminderen en OV-reizigers meer mogelijkheden te geven. Met de moties die nu zijn aangenomen hebben we GS de opdracht gegeven om deze OV-verbindingen extra onder de aandacht te brengen in Den Haag.