Fietsbeleid
Op de agenda van de commissie EMS (Economie, Mobiliteit en Samenleving) stond onder andere een rapport over het fietsbeleid in de provincie. Dit is voor GroenLinks natuurlijk een belangrijk onderwerp. De provincie heeft een budget beschikbaar gesteld van 54 miljoen euro om maatregelen op dit gebied te treffen, waaronder een snelfietsroute van Lelystad naar Almere. In deze tijd waarin het aantal e-bikes (waarvan sommige net zo hard kunnen als een brommer) snel groeit is dit geen overbodige luxe. Inwoners moeten de auto laten staan, maar willen daarvoor in de plaats snel op hun bestemming aankomen en veilig kunnen fietsen. Het fietspad is al bijna klaar, maar ter hoogte van de Oostvaardersplassen wil het niet erg vlotten.
Een goede gelegenheid om de gedeputeerde (die verantwoordelijk is voor het beleid) te vragen waarom de realisatie zo lang op zich laat wachten. Ik stelde hem deze vraag in de commissievergadering en kreeg als antwoord dat er voor de aanleg van het traject overlegd moet worden tussen meerdere partijen (in deze situatie de gemeentes Almere en Lelystad en Staatsbosbeheer). In dit speciale geval gaat het om de Kotterbosweg aan de zuidkant van de Oostvaardersplassen, die formeel op het grondgebied van Lelystad ligt. Op deze weg rijden tot nu toe af en toe nog auto’s, dat moet onmogelijk gemaakt worden. Bovendien heeft Staatsbosbeheer de wens om de Oostvaardersplassen beter toegankelijk te maken, hiervoor zijn misschien nog wat aanpassingen nodig.
Het overleg kost tijd, maar de gedeputeerde verwacht dat men er nu binnenkort uit zal zijn. We houden het in de gaten!
Herinrichting Provinciehuis
Het volgende punt op de agenda ging over de herinrichting van de begane grond van het Provinciehuis in Lelystad. In de grote vergaderzaal, die vanaf de weg goed te zien is, vergadert Provinciale Staten.
Het is de bedoeling dat dit huis van de democratie beter toegankelijk gemaakt wordt voor inwoners, die het gebouw nu zien als een soort onneembare vesting met een slotgracht eromheen. In deze tijd van een steeds groter wordende kloof tussen de burger en de politiek is het van groot belang dat er veel meer contact is tussen beide groepen. Dat lukt misschien als het gebouw veel uitnodigender is: het is de bedoeling dat veel meer mensen zomaar binnen kunnen lopen, welkom worden geheten er een gesprek kunnen voeren onder het genot van een kopje koffie. Er zullen mooie archeologische voorwerpen te zien zijn en er is volop informatie te verkrijgen. Een architect gaat nu een ontwerp maken en zal hierbij rekening houden met de wensen van de gebruikers.
Namens GroenLinks stelde ik de vraag wat er gebeuren gaat met het “oude” materiaal dat weggehaald wordt en of er bij de nieuwe inrichting rekening gehouden wordt met eisen op het gebied van ecologie en herbruikbaarheid. We kregen de belofte dat de opdracht alleen verstrekt wordt aan bedrijven die circulair werken.
Ook dit houden we in de gaten! We zien er naar uit u te mogen ontvangen in een prachtige nieuwe omgeving. (Maar dat zal nog wel een flinke tijd duren).