De grootste angst is de hoeveelheid stroom die deze nieuwe activiteit gaat gebruiken. Zeewolde is misschien wel de groenste gemeente van Nederland en produceert meer hernieuwbare energie dan het gebruikt, met de komst van zo’n grootverbruiker kan dit wel eens gaan veranderen. Na vragen hierover is gebleken dat dit gelukkig iets genuanceerder ligt. Het datacentrum gaat weliswaar een hele hoop groene stroom gebruiken maar in de theorie kan er 80% van de gebruikte energie worden omgezet in restwarmte voor Zeewolde. Hiervoor zijn helaas geen keiharde afspraken omdat de provincie en de gemeente nog geen beleid hebben voor datacenters. Vanuit Flevoland zijn we daar nu wel mee bezig, zodat we voor toekomstige ontwikkelingen wel een kader hebben waaraan het moet voldoen.

​Volgens de gedeputeerde en een branchevertegenwoordiger is het aan de ontwikkelaar van dit datacenter veel gelegen om een duurzaam karakter te hebben. Juist omdat het voor veel mensen een ver van hun bed show is. Tijdens de vergadering werd uitgelegd dat door de bundeling van data er veel energie bespaard wordt omdat het op een grotere en dus efficiëntere schaal werkt. 1)

Blijkbaar is de exponentiële toename van dataverkeer niet verantwoordelijk voor een toename in energiegebruik wereldwijd. Echter betekent dit voor de gemeente Zeewolde niet dat het energieverbruik gelijk blijft. Juist daarom wil het bedrijf zich inzetten om de restwarmte (die ontstaat bij het koelen van de computers) te kunnen gebruiken voor de omliggende bedrijven, de nieuwbouw in Zeewolde en wellicht het nieuwe zwembad. De warmtetransitie die elke gemeente moet doorgaan is een grote opgave en een continue warmtebron, zoals een datacenter, kan hierbij helpen. Op die manier wordt een groot deel van de warmtetransitie voorzien van hernieuwbare energie. Dit zijn allemaal kansen die benut moeten worden en waar GroenLinks zich voor inzet.

​De aankomende tijd zal dit onderwerp vaker aan bod komen in de provincie en de gemeenteraad van Zeewolde. Dit datacenter wordt nu nog getoetst aan bestaand beleid, maar GroenLinks Flevoland ziet graag dat in het toekomstige beleid voorwaarden worden opgenomen over het gebruik van restwarmte.

—————-

1) Veel bedrijven slaan hun data zelf op en die servers kosten elk voor zich ook allemaal elektriciteit. Als de bedrijven hun data elders opslaan (mensen kennen dit als “the cloud”, wat dus in de werkelijkheid een datacenter is) dan bespaart dat een hele hoop energie.