Voor het laatste interview in deze serie werd Jaap Steenkamer aangewezen om te interviewen. Daarom zit ik nu tegenover het Almeerse raadslid, en stel ik hem vragen om de persoon achter de politicus beter te begrijpen.
Voor het laatste interview in deze serie werd Jaap Steenkamer aangewezen om te interviewen. Daarom zit ik nu tegenover het Almeerse raadslid, en stel ik hem vragen om de persoon achter de politicus beter te begrijpen.
Aan het eind van het interview spreekt Jaap zijn lichte zorgen uit. “Het is natuurlijk de bedoeling dat ik een beetje een persoonlijk beeld geef, maar ik ben bang dat er toch veel politiek in zit. Maar dat is wel hoe ik persoonlijk ben. Al die politieke kwesties houden mij ook persoonlijk bezig.”
Maar zover is het nu nog niet. Ik begin gewoon bij het begin.
Hoe omschrijf je je zelf?
“Ik zie mezelf als sociaal bevlogen, leergierig als raadslid en trotse Almeerder.”
Jaap heeft politicologie gestudeerd omdat maatschappelijke vraagstukken en geschiedenis hem erg interesseerden. Zijn werk als consultant in de ICT voor (semi)overheidsinstellingen, het raadswerk en het vrijwilligerswerk bij ombudsteam RoodGroen Almere sluiten daar mooi bij aan.
Wat bedoel je met ‘leergierig als raadslid’?
“Ik ben sowieso leergierig. Maar voor de raad is het ook wel een valkuil, het is zoveel. Het functioneren van de gemeente, maar ook de maatschappelijke problemen. Als je alles wilt weten, dan kun je wel altijd bezig zijn. Soms moet ik ook zeggen: dit is voldoende kennis om een overweging te kunnen maken.” Jaap wordt daarbij ook wel gedwongen door het ritme van de raadsvergaderingen.
Naast al het werk is er nog wel voldoende tijd voor leuke dingen. “Ja, ik mag graag naar vrienden gaan in het weekend en ik hou erg van zeilen en het onderhouden van mijn boot. Maar ik vind het ook fijn om op zaterdag te huis-aan-huizen.”
Ook ‘s nachts is Jaap soms nog bezig met politiek. Het blijkt dat hij pas nog wakker heeft gelegen van de houding van de andere partijen in Almere als het gaat om verduurzaming. “We hebben ingezet op duurzaamheid maar tegelijkertijd zie je dat bijna alle andere partijen niet zo fanatiek zijn op het gebied van verduurzaming en circulaire economie. Ze omarmen het wel maar bij veel afwegingen worden toch ook weer redenen naar voren gebracht om een duurzaam plan niet te doen. Het mag geen enkele moeite kosten. Daar kan ik echt van wakker liggen.”
Verder vindt Jaap dat hij een verantwoordelijkheid heeft om iets te doen met mensen die het minder hebben getroffen, die geen woning hebben of anderszins hulp nodig hebben. Dit is de reden dat hij zich heeft aangesloten bij het Ombudsteam RoodGroen Almere. “Soms vraag ik me af of ik voldoende doe. Als GroenLinkser heb je wel gauw de neiging om met toffe projecten bezig te zijn en in een ivoren toren te zitten. Maar je moet wel contact houden met de mensen. Veel mensen zijn niet bezig met duurzaamheid, omdat ze aan het overleven zijn. Die mensen moet je actief blijven opzoeken.”
En wat vind je voor jezelf het meest belangrijke in jouw leven?
“Professionele groei. In het raadswerk en in mijn gewone werk. Het is beide nieuw. Ik vind het sowieso leuk om beter te worden.”
Word je daar blij van?
“Blij, blij….(klein lachje). Ik vind het heel erg leuk om te doen, om er mee bezig te zijn. Er beter in worden is een heel fijn bijeffect.”
Als je iets opnieuw zou mogen doen in je leven, wat zou dat dan zijn?
“Ik had graag meer tijd gestoken in mijn cursus Russisch.” Het blijkt dat Jaap over meerdere periodes verspreid 2,5 jaar in Rusland en Kazachstan heeft gewoond. Hij heeft een tijd als matroos gewerkt en is 3 jaar geleden uit Sint-Petersburg teruggekeerd naar Nederland. “Ik vind het jammer dat ik nu niks meer met de Russische taal doe, omdat ik er toentertijd veel tijd in heb gestoken. Een idee was om ooit bij Buitenlandse Zaken te werken, en dan moet je of Arabisch, of Russisch kunnen spreken. Die weg wilde ik openhouden. Maar ik ben ook blij dat ik nu weer terug ben in Almere.”
Wat zou je willen veranderen in de wereld?
“Eigenlijk twee dingen. De klimaatverandering (Jaap is tegen! ;-)) en de verworvenheden van de sociale democratie, die aan het verdampen zijn.”
Hierbij doelt Jaap op de opbouw van pensioenen, de bezuinigingen op het sociaal werk, het jeugdwerk. Maar ook het verschil tussen vast werk en zzp-er zijn. Dit is volgens hem echt een sluipmoordenaar. Een bedrijf gaat gauw voor de goedkopere zzp-er, waardoor er steeds minder mensen in vaste dienst zijn. Hiermee zet je druk op de arbeidspositie van de mensen die wel in vaste dienst zijn. “Er zou gekeken moeten worden naar de impact van die individuele keuze op de maatschappij. Zijn de negatieve effecten niet groter dan de verworvenheid van een individu? Het is makkelijk om altijd te zeggen dat vrijheid van het individu het hoogste is. Maar gaat vrijheid van een paar mensen dan niet ten koste van vrijheid voor ons allemaal? Dit alles vind ik super interessant om over te lezen.”
Wat is jouw drijfveer om hiermee bezig te zijn?
“Als je de mogelijkheden hebt om wat bij te dragen, dan moet je dat doen. Daar zit nog een diepere overtuiging achter en dat is dat het de beste manier is om leuke dingen te doen. En daarmee ook goede dingen.
In je eentje kun je moeilijk iets veranderen, maar met een groep kun je veel bereiken. Dat is de leukste manier om je leven in te vullen. Op die manier kun je lange dagen maken, hard werken en dan kun je aan het eind van de dag zeggen dat je wat bereikt hebt. Dat geeft een voldaan gevoel.”
Wat voor goedkeuring heb je nodig om met iets door te gaan?
“Ik hou van sparren met vrienden en bekenden, en in de fractie. Met dat discussiëren scherp je je eigen argumentatie aan. Het is goed als je nog van mening kunt veranderen. Als ik na een discussie niet overtuigd ben door de ander, dan sterkt het mijn idee dat ik op de goede weg ben.”
Dan sta je er dus wel voor open om je mening te veranderen?
“Het menselijk brein werkt met denkpatronen. Wij zitten op links. Daar associëren we ons mee. Dat hoort bij ons. Het is minder comfortabel om daar van af te wijken. Soms ben je niet overtuigd, enkel omdat het niet past bij je eigen denkpatroon. Daar moet je voor waken.
Maar soms kan ik mij wel vinden in een steekhoudend argument van de VVD, ja”
Wat doe je anders dan andere mensen, dan de meeste mensen?
“Ik probeer veel te lezen.”
Is dat anders dan andere mensen?
“Nou, vrij veel te lezen, bedoel ik. Ik merk dat ik er wat minder aan toe kom, dan ik zou willen.
Voor het binnenkrijgen en begrijpen van gecompliceerde begrippen zijn eigenlijk boeken het enige goede medium. Nu wil ik nog een rapport lezen over wonen in Almere in 2030 en ik ben bezig met een boek over anarchisme. Ik kan door veel te lezen een verdiepingsslag maken. Als je de wereld wilt veranderen, moet je patronen en complexe zaken begrijpen.”
Wil je iemand nog iets meegeven?
“Ja, sluit je aan bij een groep mensen, een club of vereniging, die staan voor iets waar jij ook voor staat. Daar wordt de wereld beter van. Met regelmaat, uren en geld kun je dingen genereren als je met een groep bent. En achteraf kun je terugkijken wat je gedaan hebt de afgelopen periode en tevreden of trots zijn.”
Dat gunt Jaap ons allemaal.
Vanaf deze plek gun ik Jaap nog heel veel verdieping en veranderingsslagen en ik bedank hem voor het interview.