Afgelopen woensdag hebben de Provinciale Staten van Flevoland de startnotitie voor de Regionale Energie Strategie (RES) besproken. Op basis van dit document stellen de 8 overheden van Flevoland (Provincie, Gemeenten en Waterschap) een gezamenlijke strategie vast om de landelijke klimaatdoelen te halen die zijn afgesproken in Parijs. GroenLinks Flevoland is voor een ambitieus beleid omdat de wetenschap over de klimaatcrisis en de oplossingen daarvoor steeds omvangrijker worden.

Flevoland is koploper in het opwekken van hernieuwbare energie in Nederland (1). GroenLinks Flevoland wil deze positie graag vasthouden en is dan ook blij dat met ons ambitieuze coalitieakkoord, waarin dat als belangrijk punt wordt genoemd. Dit betekent natuurlijk niet dat we achterover kunnen leunen tot andere regio’s (2) hun aandeel leveren. Zoals het kabinet duidelijk heeft gemaakt heeft het (ook) een economisch voordeel om voorop te lopen met de ontwikkelingen. GroenLinks is het daar zeker mee eens en heeft daarom een aantal voorstellen gedaan voor de RES Flevoland.

Ten eerste heeft GroenLinks samen met D66 het voorstel gedaan om alternatieve bronnen van opwekking en opslag van energie te onderzoeken. Met name de potentie van onze meren is eigenlijk onbekend terwijl hier veel mogelijkheden mee zijn. Dit voorstel is aangenomen. Helaas heeft het voorstel om besparingsdoelstellingen toe te voegen aan de RES het niet gehaald. Flevoland loopt voorop met opwek, maar loopt achter met besparen. Terwijl iedere megawatt die niet opgewekt hoeft te worden de meest duurzame manier van energiegebruik is. GroenLinks hoopt dat we zonder strategie en doelstelling wel wat gaan doen om het energieverbruik te laten teruglopen.

GroenLinks heeft met twee voorstellen van de PvdA en de VVD meegestemd. Het eerste voorstel was gericht op burgerparticipatie en communicatie. Dit is uiteraard heel belangrijk omdat de energietransitie van iedereen is. Dit geldt ook voor de woonlastenneutraliteit. Als we willen dat niet alleen welvarende huishoudens kunnen investeren in klimaatmaatregelen is het belangrijk dat we er als overheid alles aan doen dat iedereen deze omslag kan maken. Door isolatie en zonnepanelen kan iedereen profiteren van de transitie en een comfortabeler huis, maar dit moet er niet toe leiden dat mensen meer kosten gaan maken. GroenLinks stelde ook voor om provinciale groene obligaties (3) uit te geven, zodat er meer geld zou vrijkomen om de energietransitie sneller te laten gaan, maar ook de woonlastenneutraliteit beter te garanderen. Helaas vond precies de helft van de staten dit een goed idee en wordt het daarom niet meegenomen. We hopen dat er op andere inventieve manieren gezocht wordt naar brede participatie in de energietransitie.

Ondanks dat niet al onze wensen door de meerderheid zijn gedeeld, vindt GroenLinks Flevoland dat we met dit document een goede start maken. De RES stippelt de route uit om nog voor 2050 klimaatneutraal te zijn. Het is fijn dat daar een brede steun voor is in Flevoland.

(1) Nederland begeeft zich echter in de achterhoede als je nationaal aandeel internationaal vergelijkt.

(2) Er zijn nog 29 andere RES regio’s in Nederland, zie voor meer informatie: https://www.regionale-energiestrategie.nl/default.aspx.

(3) Groene obligaties zijn aandelen in de overheid die geoormerkt zijn voor groene doeleinde, lees meer hierover: https://www.rtlz.nl/beurs/artikel/4722516/groene-obligatie-beleggen-duurzaam-milieu-co2 .