PVV Gedeputeerde Van Dijk: “Schaf in hemelsnaam de NPO af”

De laatste vergadering voor het reces gaf weinig reden tot feestvreugde. PVV-er Toon van Dijk, bekend om zijn anti-islam standpunten werd beëdigd als vervanger van gedeputeerde Chris Jansen. Zoals we in de Tweede Kamer hebben gezien, ondergaan PVV-ers een ware metamorfose zodra ze hun pak van volksvertegenwoordiger verwisselen voor dat van een een bestuurder. Ineens hebben ze hun ideeën over het gevaar van een multiculturele samenleving voor de westerse waarden achter zich gelaten en zijn ze er nu voor elke inwoner. Hoe geloofwaardig is dat? Op onze vragen over zijn houding tegenover moslims en mensen met een migratie achtergrond ging de kandidaat gedeputeerde niet in. Hij raakte er zelfs door geïrriteerd en liet toen fijntjes weten dat we er maar aan moeten wennen dat de PVV aan de macht is. Van deze nieuwe gedeputeerde hoeven we geen ‘verbinding’ te verwachten. Een kwaliteit die zijn voorganger Chris Jansen wel had, wat nog eens benadrukt werd door commissaris Arjen Gerritsen tijdens zijn afscheid speech. Van Dijk werd met slechts 26 van de 40 stemmen gekozen, een van de laagste scores voor een nieuwe gedeputeerde. Met van Dijk is het college weer een stukje verder naar rechts opgeschoven. De coalitie is er blij mee en dat is het zorgelijke. 

Anti-islam uitspraken worden door deze coalitie niet veroordeeld. Dat geldt ook voor de aanhoudende bombardementen van Israël op burgers, huizen en infrastructuur. Erger nog, de berichtgeving van de NOS over deze verschrikkelijke taferelen wordt in twijfel getrokken. Of, om de woorden van gedeputeerde van Dijk te spreken: “Schaf in hemelsnaam de NPO af”. Het geeft wel aan dat we in een moeilijke, adverse omgeving moeten opereren de komende tijd. We hebben gelukkig veel steun aan elkaar als GroenLinks en PvdA-fractie.

NPO
Nederlandse Publieke Omroep afschaffen?
Varend ontgassen

Varend ontgassen: laat maar waaien

GroenLinks had een motie vreemd ingediend, waarin wij het college vragen om versnelling van het onderzoek naar het plaatsen van een mobiele of vaste ontgassingsinstallatie bij Flevokust Haven. Sinds het verbod op het ontgassen van gevaarlijke en voor de gezondheid schadelijke stoffen, kunnen tankers alleen in Zuidelijk Nederland ontgassen. Bij de Eemshaven of andere plekken langs de Noord-Zuid-route zijn er nog geen installaties. In antwoord op onze mondelinge, schriftelijke en technische vragen zegt het college dat er een verkenning aan de gang is en het leek ons een goed idee om dit te versnellen. Immers, hoe eerder de praktijk van het lozen van kankerverwekkende stoffen in Flevoland stopt, hoe beter. Onze gedeputeerden Cora Smelik en Gebke van Gaal hebben hard aan dit dossier getrokken, met het verbod per 1 juli als resultaat. Wij missen deze urgentie bij het huidige college, die vindt dat het niet “onze rol is om te bepalen waar die installaties komen, dat horen de verladers te doen”. Dus kijk je passief toe. De motie werd dan ook niet aangenomen. Onbegrijpelijk.

Cultuur is mooi, maar het mag niet te veel kosten

De ambtenaren van Flevoland hebben een mooie Cultuurnota geschreven: “Bouwen aan een culturele samenleving”. Daar staan dingen in zoals: “cultuur verbindt en draagt bij aan gemeenschapszin”, “iedereen in Flevoland moet cultuur kunnen beleven”, ‘cultuur draagt bij aan positieve gezondheid”. Aan het eind van de nota stelt het college drie scenario’s voor: een om de achterstand op cultureel gebied in Flevoland in te lopen, een om op koers te blijven en een minimaal scenario. Ondanks onze hartstochtelijke pogingen om toch vooral voor het eerste scenario te kiezen en een extra bijdrage te leveren, wordt het tweede scenario na het reces gekozen.

Cultuur