Op maandag 30 maart hielden jongeren uit Spanje, Litouwen en Nederland een conferentie over duurzame energie in het provinciehuis. De conferentie werd geopend door Commissaris van de Koningin Leen Verbeek.

Deelnemers waren leerlingen van het Baken Park Lyceum uit Almere,  IES Duc de Montblanc uit Rubi, Spanje en Vyturio Secondary School uit Panevezys, Litouwen. De afgelopen maanden hebben zij, in het kader van een Europees project (Elos) gezamenlijk gewerkt aan 6 voorstellen voor duurzame energie in het jaar 2050.

In februari zijn de leerlingen 5 vwo van het Baken 10 dagen naar Spanje en Litouwen geweest. Van 22 maart tot 1 april waren de buitenlanders in Almere te gast. Daarnaast is via internet uitgewisseld.

Op de conferentie werden de voorstellen van de zes expertgroepen gepresenteerd aan een panel dat kritische vragen kon stellen. Daarna debatteerden de jongeren met elkaar over de verschillende voorstellen. Het laatste deel van de conferentie werd er een gezamenlijk voorstel uitgewerkt en gepresenteerd.

Elke expertgroep had een andere bron van energie als uitgangspunt, maar moest ook voorstellen doen voor de combinatie met andere energiebronnen. Zo kwamen wind-, zon-, water-, bio- en kernenergie aan de orde. De zesde groep had energiebesparing als thema. Alle groepen hadden zich goed ingewerkt in hun eigen onderwerp dus iedereen had het gevoel in de beperkte tijd van een paar minuten eigenlijk niet voldoende te kunnen presenteren wat ze onderzocht hadden.

Het panel bestond uit Tweede kamerlid Diederik Samson, natuurkunde docent Marten van der Lee, coördinator van de jongerenraad voor duurzame energie Taco Nijssen en ondergetekende als Statenlid. Voorzitter was Robin Neef, leerling van Het Baken die zijn rol met verve vervulde en de conferentie strak en professioneel leidde. 

95% van de leerlingen was het erover eens dat kernenergie geen echt duurzame bron is, zeker zolang kernfusie geen reële optie vormt. Grondstoffen voor kernsplitsing zullen bij gelijkblijvend aantal centrales na zo’n 100 jaar op raken. Breiden we het aantal kerncentrales verder uit dan wordt die termijn alleen maar korter. Ook de problemen rond opslag van afval en de veiligheidsrisico’s daarbij vonden de leerlingen zwaar wegen.

Het eindvoorstel ging daarom uit van het afbouwen van kernenergie zodat in 2050 vooral zon en wind, aangevuld met waterkracht de voornaamste bronnen van energie vormen. Voor energie uit biomassa zag men een aanvullende rol weggelegd. Uiteindelijk, zo vonden de leerlingen, moet in ieder geval onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen tot nul gereduceerd worden.

Een discussie waar we niet meer aan toe kwamen is de vraag hoe transportmiddelen als schepen en vliegtuigen in de toekomst aangedreven moeten worden. Alle duurzame bronnen die door de leerlingen waren uitgewerkt leverden met name elektriciteit op en geen brandstof.

Ook de discussie over de opslag van energie is niet verder uitgewerkt terwijl dit zeker bij zonne-energie aan de orde is om de tijd te overbruggen tussen opwekking overdag en gebruik in het donker.

De expertgroep over besparing had onder andere als voorstel om iedere inwoner een vaste limiet van energiegebruik toe te wijzen. Wie meer gebruikt betaalt daar extra voor. Dit riep wel de vraag op of je daarmee geen sociale ongelijkheid bevordert. Mensen met veel geld kunnen het zich veroorloven om meer te betalen, maar zijn vaak ook de mensen die kunnen investeren in energiebesparende maatregelen. Iemand met een laag inkomen die noodgedwongen in een slecht geïsoleerd huis woont en geen zonnepanelen kan betalen is dan de klos. De groep zag twee mogelijke oplossingen. De prijs van energie zou inkomensafhankelijk gemaakt kunnen worden en de extra opbrengsten van mensen die over hun limiet gaan wordt ingezet voor energiebesparingsmaatregelen  voor mensen met een laag inkomen.

Terugkijkend op de middag kan ik vaststellen dat er heel veel ideeën waren en dat de conferentie onder de deelnemers de nodige energie heeft opgeleverd.

De volgende keer nodigen we de gedeputeerde voor energie en klimaat en de leden van de Statencommissie ruimte ook uit!

Zie ook    http://www.groenlinks.nl/energie en  http://standpunten.groenlinks.nl/greendeal

Adilia Roda