“2020 heeft veel flexibiliteit en aanpassingsvermogen van elke Flevolander gevraagd. Van beleidsmakers, maar vooral van ondernemers, zorgpersoneel, leraren, artiesten maar ook werkzoekenden, ouderen, eenzamen, hulpbehoevenden, mensen met een onzeker bestaan, en al die andere mensen in onze provincie. We zijn ons ervan bewust dat ook 2021 een onzeker jaar wordt voor veel mensen. Ondertussen staat de wereld niet stil. Het woningtekort neemt toe, klimaatverandering zet door, de ongelijkheid wordt groter, en de sociale stabiliteit staat onder druk. 

We zijn dan ook blij dat Gedeputeerde Staten (GS) gehoor hebben gegeven aan de brede oproep in het voorjaar om naast economie, stappen te zetten om te komen tot een bredere welvaart. Natuur, gezondheid, opleiding, cultuur, huisvesting en gelijke kansen zijn belangrijke voorwaarden om jezelf te kunnen ontplooien en ontwikkelen. 

Heel belangrijk vinden wij dat GS in de Najaarsnota erkent dat de interbestuurlijke verhoudingen aan het veranderen zijn. Inwoners mogen niet de dupe worden van hoe wij onze systemen hebben ingericht. Opgaven en uitdagingen moeten we als overheden gezamenlijk aanpakken, in plaats van te wijzen naar een ander. Bij ingewikkelde vraagstukken als werkloosheid, welvaart en gelijkheid, komen we er niet mee weg om te zeggen “daar gaan we niet over”. Samen zijn we verantwoordelijk en kunnen we een verschil maken. 

Op veel thema’s in deze najaarsnota is samenwerking essentieel. De energietransitie, de gezondheidszorg, de landbouwtransitie, een natuurinclusieve samenleving, de overgang naar een circulaire economie en de woningbouwopgave. Stuk voor stuk belangrijke opgaven voor ons en we zijn dan ook blij dat GS met deze thema’s aan de slag gaat en de samenwerking opzoekt met andere partijen en overheden.”

We dienden samen met anderen 9 voorstellen (moties en amendementen) in om 2021 nog iets socialer en groener te maken.

Op de volgende voorstellen was er succes:

🧑🏼‍🦰 Extra inzet plegen om jeugdwerkloosheid proberen te voorkomen.

🍏 Een financieel steuntje in de rug voor Flevolandse voedselbanken

🚜 Pilots om de stikstof in de landbouw te verminderen

☘️ Duurzaam, klimaatadaptief, energieneutraal en natuurinclusief bouwen bij de grote woningopgave van de komende jaren. (Haalde geen meerderheid maar GS gaf aan dit al ongeveer zo te doen)

📄 Een quickscan uit te voeren over de kosten van restauratie en (her)plaatsing van het kunstwerk de Tong van Lucifer.

🌱 Meer subsidie om daken en gevels te vergroenen (GS gaf aan een nieuw voorstel te doen als de subsidiepot leeg is)

De volgende voorstellen haalden helaas geen meerderheid, maar hebben we wel bespreekbaar gemaakt: 

🐛 Fors meer geld voor natuur- en biodiversiteitsherstel

🔌 Extra geld om de energiebesparingsplicht bij bedrijven te kunnen handhaven.

🏠 Gemeenten ondersteunen bij de opgave om huizen minder afhankelijk te maken van gas.

Al met al zijn we tevreden over de resultaten. Voor GroenLinks is de noodzaak tot verdere vergroening, meer sociale stabiliteit en minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen essentieel. In 2021 zullen we dan ook proberen om de provincie nog groener en socialer te maken!