In de statenvergadering van 16 november heeft GroenLinks de algemene beschouwingen uitgesproken over de programmabegroting 2012. GroenLinks heeft 3 moties en 1 amendement ingediend. De 3 moties zijn aangenomen.
“Flevoland klaarmaken voor de toekomst”
Algemene beschouwingen over de Programmabegroting 2012
Diversiteit en creativiteit
‘De kracht van de Metropoolregio Amsterdam ligt in diversiteit en creativiteit’, aldus wethouder Maarten van Poelgeest tijdens een bijeenkomst van de MRA afgelopen oktober.
Flevoland hoort voor een belangrijk deel bij de metropoolregio Amsterdam en kan daar van profiteren. Vooral ook omdat de metropoolregio in mindere mate te maken krijgt met problemen die veel andere Nederlandse regio’s wel treffen. Zoals bijvoorbeeld krimp van de bevolking.
Diversiteit is een grote kwaliteit van Flevoland. In creativiteit zijn wij ons aan het bekwamen.
Niet heel onze provincie is trouwens onderdeel van de Randstad. Beleid voor een vitaal platteland blijft daarom belangrijk.
Bestuurlijke samenwerking
GroenLinks vindt dat de overheid efficient moet werken; wij hechten belang aan goede samenwerking van overheden. Dat levert meer op dan een fusie zonder draagvlak.
Green deal
De huidige economische tegenwind verhult de uitdagingen van de toekomst. Maar over niet al te lange tijd wordt verwacht dat er weer spanning op de arbeidsmarkt is door een tekort aan arbeidskrachten. En dat er ook weer een tekort aan fossiele brandstoffen is. Een verstandige overheid is voorbereid op de uitdagingen van de toekomst. GroenLinks wil die uitdagingen voor de toekomst verbinden aan de besparingsmaatregelen die in deze tijd nodig zijn.
Duurzame investeringen zorgen voor werkgelegenheid en economische stabiliteit en zo slaan we twee vliegen in één klap. Dat is de kern van de werkelijke ‘Green Deal’.
Voorzieningen
GroenLinks maakt zich zorgen om het effect van de ombuigingen op de Flevolandse samenleving. Het voorzieningenniveau in Flevoland heeft al een achterstand. Dat is op zich niet vreemd voor nieuw land. In het coalitieakkoord staat dat die achterstand moet worden teruggebracht.
Dat betekent wel dat je niet zo maar de botte bijl in voorzieningen kan zetten. Noodzakelijke ombuigingen moeten zorgvuldig en in overleg met betrokkenen worden vormgegeven. Altijd moet bekeken worden of via samenwerking – via bijvoorbeeld vitale coalities - de voorziening in stand kan worden gehouden.
WSF bibliotheek Almere en Sportservice Flevland zijn voorzieningen waar wij waarde aan hechten. Die moeten niet verloren gaan.
Sociaal personeelsbeleid
Ook interne bezuinigingen op provinciaal personeel moeten zorgvuldig worden aangepakt. GroenLinks hecht aan een goed sociaal personeelsbeleid. De overheid heeft ook op dit gebied een voorbeeldfunctie.
Jongeren
GroenLinks vindt het belangrijk dat jongeren worden betrokken bij het maken van beleid. Het gaat om hun toekomst! Wij hebben jongeren hard nodig om Flevoland ook in de toekomst leefbaar te houden. Hun advies, via een Provinciale Jongerenraad kan van grote waarde zijn om draagvlak voor provinciaal beleid onder jongeren te bewerkstelligen. De oprichting van een Jongerenraad kan een lange aanloop nemen, zoals ook blijkt in gemeenten. In Lelystad bijvoorbeeld heeft het jaren geduurd. Je moet maar net enkele doorzetters treffen, die voor wat langere tijd actief blijven. GroenLinks roept - samen met andere fracties - op om te komen tot de oprichting van een Provinciale Jongerenraad.
Wij dienen daar een motie over in.
Jeugdzorg
Nog in deze bestuursperiode gaat jeugdzorg onder de gemeenten vallen. Onlangs was een delegatie van PS bij een voorbereidingsgroepje van de raad van Almere. Almere wil zich ook kaderstellend voorbereiden op de transitie. GroenLinks vindt het belangrijk dat dergelijke gesprekken ook met andere gemeenten gevoerd worden. Gemeenten moeten goed voorbereid kunnen zijn op hun nieuwe taak.
Cultuur
Cultuur is een kerntaak van de provincie. Het kan identificering met Flevoland versterken. Daarvoor is het wel belangrijk dat de provincie zo kermerkende diversiteit een plaats krijgt in de culturele uitingen. Naast erfgoed vinden wij eigentijdse cultuuruitingen ook van belang. In het op te stellen herijking van het cultuurbeleid willen wij dat graag terugzien.
Werkgelegenheid
Het is belangrijk voorbereid te zijn op de komende spanning op de arbeidsmarkt. Er staan te veel mensen ongewild langs de kant. Mensen die we hard nodig hebben. Een evenwichtig werkgelegenheidsbeleid heeft aandacht voor de vraag- én aanbodzijde van de (toekomstige) arbeidsmarkt.
Gehandicaptenbeleid
Ook veel mensen met een handicap willen graag meedoen. Vaak hebben zij enkele aanpassingen nodig, maar kunnen dan volop participeren.
Er worden in de programmabegroting enkele maatschappelijk groepen genoemd die –in overleg met gemeenten- een taak van de provincie zouden kunnen zijn (paragraaf 4.1, onder Doelen, pag. 36). Gehandicapten staan daar niet bij. Dat vinden wij onverstandig.
Participatie van gehandicapten is een belangrijk doel van beleid. Het past in het VN-mensenrechtenverdrag dat is ondertekend door Nederland.
Wij dienen daar een motie over in.
Oostvaarderswold
GroenLinks is blij met de voortzetting van het Oostvaarderswold. Daar is hard voor geknokt. Het Oostvaarderswold is goed voor natuur, economie & werkgelegenheid. De belangen voor Flevoland zijn groot. De consortiumvorming is een goede ontwikkeling. Wij vragen om blijvende betrokkenheid van de provincie in het verdere traject.
Natuur en milieueducatie
Natuur en milieuededucatie is van groot belang. Milieubewustgedrag wordt van jongsaf aangeleerd. Daar is een goed IVN consulentschap voor nodig. Het is dan niet verstandig zo maar te bezuinigen met 25%. Samenwerking om zo natuur en milieueducatie (via een vitale coalitie) te behouden lijkt hier de juiste aanpak.
Spoorverdubbeling Almere (SAAL)
GroenLinks heeft geen begrip voor de opstelling van het Rijk t.a.v. het spoor van Schiphol, via Almere, naar Lelystad (SAAL). Het Rijk lijkt om financiele redenen te gokken op een tot mislukken gedoemd idee van kort opeenvolgen op een van de drukste stukken sporen van Nederland. Vertragingen zijn nu al aan de orde van de dag. Kort opeenvolgen dreigt dat alleen maar te verergeren.
GroenLinks vindt dat de provincie bij het Rijk moet blijven aandringen op verdubbeling van het spoor bij Almere. Dat is de enige toekomstbestendige oplossing.
Luchthaven Lelystad/OMALA
Juist in tijd van economische tegenwind moet de provincie verantwoord omgaan met belastinggeld. GroenLinks wil dat de provincie inzet op duurzame investeringen die een grotere kans bieden op werkgelegenheidseffecten, en de investeringen op vliegveld Lelystad en OMALA over te laten aan de markt.
GroenLinks investeert liever in het voorziengenniveau en groene banen (via o.a. Oostvaarderswold en Deon).
Wij dienen daar een amendement over in.
DEon
Uit onderzoek is gebleken dat een duurzame energie en ontwikkelingsmaatschappij goed haalbaar is in Flevoland. Het versnelt de transitie van een groene economie en het levert veel werkgelegenheid op. Er is binnen Flevoland een breed draagvlak voor DEon. GroenLinks is zeer tevreden met deze ontwikkeling. De volgende stap is het opstellen van een businessplan. Parallel daaraan is het belangrijk met concrete projecten te starten. Om zo de vaart erin te houden. (DEon gaat immers ook over het ontwikkelen van projecten.)
Participatie
GroenLinks vindt dat beleid van de provincie op draagvlak bij inwoners moeten kunnen rekenen. Al het beleid zal daarom via participatie vorm moeten krijgen. Bij nieuw beleid zal via de startnotitie ook moeten worden aangegeven hoe die participatie vorm zal krijgen. GroenLinks vindt het belangrijk dat de provincie goed blijft communiceren met de inwoners. De meerwaarde van Flevoland als zelfstandige provincie staat of valt met draagvlak onder de inwoners.
Lelystad, 16 november 2011
Statenfractie GroenLinks Flevoland