Een jaar geleden had de GroenLinks Statenfractie al aan Gedeputeerde Staten van Flevoland vragen gesteld over het boren naar schaliegas. Als gevolg daarvan heeft GS de minister verzocht om nog geen (vergunde) opsporingsboringen uit te voeren in de Noordoostpolder. GroenLinks heeft samen met Partij van de Dieren op 14 november 2012 een zeer ruime meerderheid weten te krijgen voor de motie ‘Flevoland schalievrije gemeente’. Alle partijen, behalve de PVV, vinden dat de winning van onconventionele gassen (zoals schaliegas) niet passen in de Flevolandse visie op duurzaam gebruik van de ondergrond, zolang de consequenties niet helder in beeld zijn gebracht (voorzorgsprincipe).
Hieronder de volledige tekst van de motie ‘Flevoland schalievrije provincie’:
Provinciale Staten van Flevoland
In vergadering bijeen op 14 november 2012
Constaterende dat
• Inmiddels 39 gemeenten zichzelf schaliegasvrije gemeente hebben verklaard
• B&W van de gemeente Lelystad op 4 september 2012 besloten heeft zich daarbij aan te sluiten, en vooralsnog geen medewerking te verlenen aan vergunningen die de opsporing en winning van schaliegas en/of steenkoolgas mogelijk maken.
• Voor Noordelijk Flevoland door het Rijk een opsporingsvergunning voor schaliegas is afgegeven waarmee proefboringen kunnen worden uitgevoerd. Het standpunt van de gemeente Noordoostpolder is dat geen beslissingen over meewerken zullen worden genomen voordat er duidelijkheid is over mogelijke effecten.
Overwegende dat
• Voor de winning van onconventionele gassen, zoals steenkoolgas en schaliegas vele boringen benodigd zijn met groot gevaar van verontreiniging van grondwater en weglekken van giftige gassen, met alle gevolgen voor volksgezindheid en milieu. Ook het risico op bodemverzakkingen en risico voor aardschokken nog niet zijn in te schatten.
• De provincie in het kader van de Mijnbouwwet over de winning van onconventionele gassen advies moet uitbrengen
Spreken als Provinciale Staten uit dat:
• Winning van onconventionele gassen niet past in de Flevolandse visie op duurzaam gebruik van de ondergrond, zolang de consequenties niet helder in beeld zijn gebracht (voorzorgsprincipe)
En gaan over tot de orde van de dag.
Status: aangenomen
Voor: PvdD, GL, VVD, SP, D66, CU, SGP, PvdA, CDA, 50Plus
Tegen: PVV