De aarde warmt op en dat heeft een enorme impact op de aarde. Venetië heeft last van ongekend hoogstaand water, onder andere door de stijgende zeespiegel. Desondanks wuifde de Venetiaanse gemeenteraad extra klimaatmaatregelen van tafel. Twee minuten nadat dit gebeurde golfde het water het gemeentehuis binnen. Het lijkt wel of de natuur de mens wat probeert te zeggen. Want de mens is de grootste oorzaak van de overmatige opwarming van de aarde. In Nederland is er daarom een Klimaatakkoord waarin we ons verbinden aan de afspraken uit Parijs in 2015.

Op woensdag 20 november hebben de Provinciale Staten van Flevoland ingestemd met het Klimaatakkoord en zo zal er binnenkort namens alle provincies een handtekening worden gezet onder het akkoord. Als GroenLinks weten we dat het Klimaatakkoord niet ver genoeg gaat om grote catastrofes te voorkomen, maar niets doen is nog veel erger. Mede daarom hebben we het initiatief genomen om de doelen een concretere invulling te geven. En zowel het college als de staten hebben daarmee ingestemd.

Dankzij vragen van GroenLinks statenlid Steven Vrouwenvelder worden de maatregelen uit het 40-puntenplan van Urgenda meegenomen in de Uitvoeringsagenda van het akkoord.1) Daarnaast wordt het stimuleren van houtbouw (een effectieve manier om CO2 op te slaan) meegenomen in de regionale Woonagenda die volgend jaar wordt gepresenteerd. Er komen extra maatregelen bij de Mobiliteitsvisie om onze besparingsdoelen voor 2030 te gaan halen.2) En tenslotte, samen met D66 en Partij voor de Dieren hebben we een motie ingediend (en is aangenomen) om te onderzoeken waar we in de provincie meer bomen kunnen gaan planten. 

Met een ruime meerderheid hebben de Provinciale Staten zich positief uitgesproken voor het Klimaatakkoord. Het akkoord is primair bedoeld om verdere menselijke invloed op de opwarming van de aarde te stoppen. Uiteraard biedt het akkoord mogelijkheden om meer aandacht te besteden aan milieu en ecosystemen, een fijnere leefomgeving, toekomstbestendige bedrijfsvoering en voedselvoorziening, eerlijkere lastenverdeling en daarmee dus ook een duurzamere economie. GroenLinks is blij dat zoveel andere partijen zich scharen achter deze missie waar we ons als partij al meer dan 30 jaar voor inzetten.

 

-----------------------

1) Ook omdat Partij voor de Dieren hierom vroeg.

2) Volgens een onderzoek van Panteia halen we in Flevoland, met de huidige maatregelen, maar 2% i.p.v. de afgesproken 49% broeikasgasreductie in 2030.