Flevolandse Groenlinksers gek op water

Wist jij dat de waterzuivering van Tollebeek hard op weg is om de meest duurzame waterzuiveringen van Flevoland te worden?  Dat en meer leuke wetenswaardigheden vertelde Bert de Beer ons tijdens de rondleiding op 11 november bij afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) in Lelystad.

De waterzuivering van Tollebeek krijgt een innovatieve slibvergistingsinstallatie. De installatie maakt goedkoper en met minder chemicaliën meer energie in de vorm van biogas uit het zuiveringsslib. Ook vermindert de installatie de hoeveelheid restslib. Flevoland heeft in totaal vijf van deze AWZI’s. Vaak wordt er bij rioolwater gedacht aan een enorme stank, maar dat viel in Lelystad ontzettend mee.Na het bezoek aan de AWZI verplaatsten wij ons naar het Wortman gemaal in Lelystad. Dit gemaal bestaat uit vier pompen die, wanneer zij op volle kracht draaien, wel 2.000 m3 water verwerkt per minuut! De zeven gemalen van het waterschap Zuiderzeeland blijven ook nog gewoon werken. Een hevige plaatselijke regenbui in Dronten, zorgde er kortgeleden nog voor dat het gemaal daar drie hele dagen op volle capaciteit moest draaien. Dit laat zien hoe belangrijk deze gemalen nog steeds zijn.

Met een biertje en een glas wijn keken we terug op een erg geslaagde dag.

Het GroenLinks Flevoland bestuur probeert jaarlijkse leuke en leerzame activiteiten te organiseren voor leden en niet-leden. Dus heb jij een leuk idee, laat het vooral weten via bestuurs@groenlinksflevoland.nl!