De GroenLinks Statenfractie vindt dat de ontwikkeling van duurzame energieopwekking in Flevoland niet snel genoeg gaat en heeft daarom een motie ingediend om een zonatlas voor Flevoland te laten maken. Een zonatlas laat in één oogopslag zien welke daken geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen en het opwekken van zonne-energie. Per adres toont de atlas de geschatte stroomopbrengst, de investeringskosten en wanneer deze is terugverdiend. De zonatlas stimuleert de aankoop van zonnepanelen met 19%, het creëert werkgelegenheid en vergroot het besteedbaar inkomen.
De zonatlas is een interactieve kaart die heel eenvoudig werkt. Voor ieder dak is bepaald of deze zeer geschikt (groen), geschikt (geel) of minder geschikt (rood) is voor het opwekken van zonne-energie. Niet alleen de ligging en grootte van het dak tellen daarbij mee, maar ook de hellingshoek en de schaduwwerking van de omgeving. Door op het dak te klikken komt er o.a. informatie in beeld over hoeveel zonnepanelen er op het dak passen, hoeveel energie die opwekken, wat de aanlegkosten zijn hoe snel de investering is terugverdiend. Een rekenmodule maakt het mogelijk de berekening verder op te maat maken.
GroenLinks fractievoorzitter Simon Miske: “De geavanceerde zonatlas maakt het voor Flevolanders heel eenvoudig om te zien of dat kan en wat het oplevert. Het kan voor inwoners, maar ook voor ondernemers en instellingen buitengewoon interessant zijn om te onderzoeken of zonnepanelen op het dak rendabel zijn. Die kennis helpt enorm bij het nemen van deze beslissing.” In Duitsland, waar het instrument ontwikkeld is, maken al meer dan 100 gemeenten met groot succes gebruik van de zonatlas. In deze gemeenten nam de aanschaf van zonnepanelen met 19% toe. Niet alleen huishoudens, maar ook scholen en bedrijven kunnen via deze webtool uitrekenen hoe rendabel zonnepanelen op hun dak zijn.
Bijkomend voordeel is dat het samenwerking stimuleert. Als je eigen dak niet goed genoeg is, maar dat van de buren wel, zie je in de Zonatlas gelijk of het interessant is om met je buren een lokale energiecoöperatie op te starten. Dergelijke private samenwerkingverbanden zijn broodnodig om onze klimaatdoelstellingen te halen.
De provincie Gelderland en verschillende Nederlandse gemeentes hebben de zonatlas al ingevoerd. Provincie Limburg overweegt ook de zonatlas aan te schaffen. Miske: "Wil Flevoland klimaatneutraal worden dan is het noodzakelijk alle vormen van duurzame energie in te zetten. De zonatlas zorgt voor meer duurzame energie, zorgt voor extra werkgelegenheid in de installatiebranche en vergroot het besteedbaar inkomen van Flevolander omdat hun energierekening lager is. Het is dus belangrijk dat de provincie dit oppakt”.
De motie roept Gedeputeerde Staten op om binnen 3 maanden met een voorstel te komen of en zo ja, hoe en op welke termijn de Flevolandse Zonatlas kan worden uitgerold.
Alleen de fracties van de PVV en deels de VVD steunden de motie niet.