Op 14 november 2012 was in Provinciale Staten de behandeling van de begroting 2013. Hieronder staat de bijdrage van de GroenLinks fractie, uitgesproken door de fractievoorzitter Simon Miske
Voorzitter,
als eerste wil GroenLinks graag iets zeggen over de kwaliteit van de begroting. De Begroting 2013 is ‘smarter’ geformuleerd dan voorgaande jaren. De conclusies en adviezen van de Randstedelijke Rekenkamer zijn duidelijk ter harte genomen. Daarvoor onze complimenten.
GroenLinks kijkt overigens uit naar de midterm-review in het voorjaar van 2013. Het nieuwe regeerakkoord zal ongetwijfeld invloed hebben op de begroting 2013 e.v.
Vorming van de Omgevingsdienst Flevoland, Gooi en Vechtstreek zien wij als een goede ontwikkeling. Per 1 januari 2013 gaat de Omgevingsdienst echt van start. Wij wensen haar veel succes.
Er zijn ook aandachtspunten. Zo zijn de desintegratiekosten, de ICT-kosten en het behalen van de beoogde bezuinigingstaakstelling een reëel risico. We hadden de indruk dat de vorige gedeputeerde het risico niet zo serieus nam. GroenLinks vraagt daarom bij de nieuwe gedeputeerde hiervoor aandacht.
Op het plan om vliegveld Lelystad uit te breiden is al veel kritiek geweest, zowel binnen PS als ook daarbuiten (bij agrariërs, burgers, gemeenten en maatschappelijke organisaties). Toch gaan GS en PS gewoon door met dit project. Er lijkt hier sprake van een tunnelvisie. Het heeft wat dat betreft veel overeenkomsten met het project Oostvaarderswold. Op een vergelijkbaar optreden heeft de onderzoekscommissie Oostvaarderswold stevige kritiek geuit. Ik neem aan dat het nieuwe college en de Staten leren van de fouten die gemaakt zijn in het dossier OVW. Graag hoor ik van de gedeputeerde of dat ook zo is en wat dat betekent voor dit dossier?
Bedrijven zitten niet te wachten op OMALA. In 2012 is er dan ook 0,0 hectare verkocht. Maar wat moeten 7 personeelleden de hele week doen als er geen hectare verkocht wordt? De grondverkoop gaat mogelijk pas toenemen als de economie weer flink gaat groeien en de uitbreiding van vliegveld Lelystad definitief wordt.
De aandeelhouders van OMALA hebben de directie om een ontwikkelingsstrategie gevraagd die o.a. inzicht moet geven in de omvang van de organisatie, zgn. flexibilisering. In de aandeelhoudersvergadering wordt dit jaar hierover een besluit genomen. Ik hoor graag van de gedeputeerde wat hier de uitkomst van is.
Voorzitter, in 2012 is er hard gewerkt aan het business plan DE-on. GroenLinks wil graag zo snel mogelijk beginnen en hoopt dan ook dat in het voorjaar 2013 DE-on opgericht kan worden. Dan kan er pas echt gestart worden met de transitie naar duurzame ontwikkeling en ontstaat er nieuwe werkgelegenheid. Dat kunnen we wel gebruiken in onze provincie, zeker nu uit recente cijfers blijkt dat het aantal banen in Flevoland is afgenomen.
GroenLinks spreekt haar zorgen uit over het feit dat dit belangrijke dossier aan de vooravond van de besluitvorming en oprichting een andere portefeuillehouder kent. Niet dat we geen vertrouwen hebben in de nieuwe gedeputeerde maar het is gewoon niet handig om dit dossier op dit cruciale moment te wisselen.
Kan de gedeputeerde garanderen dat de portefeuillehouderwisseling geen negatieve gevolgen heeft voor DE-on?
GroenLinks is blij dat Flevoland in 2013 beschikt over een nieuw stuk spoor: de Hanzelijn. Deze wordt feestelijk geopend op 6 dec. Met de Hanzelijn is Oostelijk Flevoland beter bereikbaar geworden wat goed is voor de economische ontwikkeling. De verbinding met het noordelijk deel van onze provincie en verder is nog niet optimaal. GS heeft laten weten de superbus nog niet geheel af te schrijven maar dit passief te willen volgen. GroenLinks wil juist graag dat een hoogwaardige OV-verbinding naar het Noorden actief wordt opgepakt. Daarom dient GroenLinks samen met o.a. de Christen Unie hierover een motie in.
De komst van deze Hanzelijn en het tot 2x mislukken van de aanbesteding concessie IJsselmond mag niet tot gevolg hebben dat buslijn 643 Lelystad, Dronten, Kampen verdwijnt. Met de huidige verlenging is de frequentie al flink afgenomen en rijdt hij in het weekend niet meer. Hierdoor is bijvoorbeeld het asielzoekerscentrum, een zorgboerderij en het toekomstig Mechanisch Erfgoed Centrum aan de Dronterweg niet meer bereikbaar met het OV. Dat vindt GroenLinks echt onbegrijpelijk. Graag een reactie van de gedeputeerde.
Voorzitter, GroenLinks is blij dat in het nieuwe regeerakkoord de extra € 200 mln voor natuur uit het Lenteakkoord is gehandhaafd. Een deel hiervan is voor natuurbeheer. Hoeveel Flevoland hiervan ontvangt is nog niet bekend maar het is in ieder geval gunstig voor het risicoprofiel en daardoor op ons weerstandsvermogen. GroenLinks vraagt zich wel af of de beheerslasten wel in overeenstemming gebracht kunnen worden met de beschikbare middelen.
In 2013 zal ook de uitkomst van het openplan proces Oostvaarderswold bekend zijn. Gelukkig heeft het nieuw kabinet aangegeven dat ze de EHS, en daarmee OVW, wil aanleggen. GroenLinks is blij met deze beleidswijziging en gaat er dan ook vanuit dat dit een belangrijke rol zal spelen in de uitkomst van het openplan proces.
GroenLinks maakt zich zorgen over de nieuwe portefeuilleverdeling. Voor natuur & landschap moet je tegenwoordig aankloppen bij Lodders en voor nieuwe natuur bij Appelman. Als er nu bij een bestaand natuurgebied nieuwe natuur ontwikkeld wordt. Onder wie zijn portefeuille valt dit nu? Zo zijn er meer voorbeelden te noemen die onderstrepen dat de verdeling van portefeuilles gekunsteld en onhandig is. Het is inefficiënt en werkt miscommunicatie in de hand. We vernemen graag de visie van het college hierop.
De vermindering van de achterstand in het voorzieningenniveau tot 10% ten opzichte van het gemiddelde in Nederland krijgt onze steun. Wel vragen we ons af of dit doel met alle bezuinigingen wel dichterbij komt. Wij gaan er vanuit dat in de midterm-review duidelijk wordt waar Flevoland nu staat. Kan het college dat toezeggen?
Verder maken wij ons zorgen om het voortbestaan van instellingen als sportservice Flevoland. Kan het college die zorgen wegnemen?
Tot slot. Wat betreft de bestuurlijke samenwerking ligt begrijpelijk de nadruk op de Noordvleugel van de Randstad. Niet vergeten moet worden dat voor een belangrijk deel van de provincie de regio Zwolle ook van groot belang is zeker na de opening van de Hanzelijn.
Welke gevolgen heeft het regeerakkoord voor onze provincie, wat is hierop de visie van het college en wat staan de verschillende fracties hierin?. Het lijkt ons verstandig dat Staten en college hier spoedig met elkaar van gedachten wisselen om zo mogelijk tot een gemeenschappelijke visie te komen.