GroenLinks heeft in de commissie Ruimte & Leefomgeving haar initiatiefvoorstel gepresenteerd om van Oostvaarderplassen en omgeving een Nationaal Park te maken. De status van Nationaal Park zorgt voor meer (inter)nationale bekendheid, extra bezoekers en meer recreatieve en toeristische mogelijkheden. Een eerste berekening laat zien dat de baten in de omgeving met 20% zullen stijgen en dat er 90 á 100 banen bij komen.

Met de status van Nationaal park voor de Oostvaardersplassen en omgeving wordt in feite invulling gegeven aan het huidige beleid: optimaal benutting van het economisch potentieel van natuur, toename van recreatieve en toeristische mogelijkheden en het creëren van werkgelegenheid. Het sluit ook goed aan bij gedachte van het nationale Natuurpact dat economie en natuur hand in hand gaan. Randvoorwaarde is natuurlijk wel dat dit niet ten koste mag gaan van de biodiversiteit.

Een eerste berekening van Kenniscentrum Triple E op basis van kengetallen van andere Nationale Parken in Nederland laat zien dat de baten in de Oostvaardersplassen en omgeving met 20% zullen stijgen. Daarnaast genereert de status van Nationaal Park extra werkgelegenheid van circa 90 á 100 banen.



Om te komen tot een Nationaal Park zal provincie Flevoland een aanvraag moeten doen bij het ministerie van Economische Zaken. Als het gebied voldoet aan de criteria krijgt de Oostvaardersplassen eerst de status van ‘Nationaal Park in oprichting’. De gebiedspartners (in ieder geval Provincie Flevoland, Lelystad, Almere en Staatsbosbeheer) zullen gezamenlijk een businessplan opstellen. Op basis van dit plan kan de definitieve status van Nationaal Park worden verkregen.

Verdere behandeling van het initiatiefvoorstel staat gepland in de commissievergadering van mei. Naar verwachting zal Provinciale Staten in juni een besluit nemen.