Abassin Nessar:
In mijn straat hoor ik alleen maar Engels wanneer ik mijn hond uitlaat, veelal expats die bij techbedrijven werken. Twee straten verder is een wijkdeel met sociale huurwoningen en een zwarte school waar gratis ontbijt wordt opgediend. Op die school zit ook mijn dochtertje, zeg ik met trots. Een kilometer verderop ligt Almere Duin met veelal jonge gezinnen, nieuwe golf van welvarende Amsterdammers en zelfs, jawel Patty Brard.
Al deze groepen leven in kleine sociale bubbels die onderling geen contact met elkaar hebben. Er is totaal geen sociale cohesie. Vrijwel iedereen in dit snelgroeiende stadsdeel werkt in Amsterdam, Schiphol en Den Haag. Er zijn relatief weinig culturele voorzieningen, weinig groen en mensen moeten naar de huisarts in Almere Stad centrum of nog verder. Ontsluiting over de weg is slecht, met name in spitstijd. Mensen die in armoede leven (en die zijn er veel) moeten naar betaalbare supermarkten in Almere Stad omdat de twee Plus- en twee AH-supermarkten simpelweg te duur zijn.
Dat is de realiteit in Almere Poort, een van de snelst groeiende stadsdelen en qua grondprijs duurste stadsdeel in Almere en misschien wel in heel Flevoland. Andere stadsdelen zoals Almere Haven en Almere Buiten hebben weliswaar andere demografische kenmerken maar kampen met vergelijkbare problematiek. En dat heeft grotendeels te maken met de bevolkingsgroei die Almere in verschillende schaalprongen moet doormaken in het kader van de nationale woonopgave. De bestaanszekerheid, leefbaarheid en het bouwen aan een samenleving in Almere, als grootste stad waar bijna de helft van de inwoners van Flevoland wonen, staat hevig onder druk.
De fracties van PvdA en Groenlinks zijn blij dat de provincie zich samen met het Rijk committeert aan Fonds Verstedelijking Almere 2025-2029. Wij kunnen ons ook vinden in de sleutelprojecten onder de drie pijlers; Gezonde en sociale stad, Lerende en ondernemende stad en de Groene en duurzame stad.
Voor ons is het met name belangrijk om in te zetten op de bestaanszekerheid waar wij ook betere gezondheid onder verstaan, sociale cohesie, behoud van groen en blauwe dooradering en een innovatieve duurzame economie met vaste banen voor Almeerders in Almere en in de rest van Flevoland.
Sleutelprojecten die voor ons daarbij bijdragen en in het oog springen vanwege een meer integrale focus zijn: Zorg- & Ontmoetingshubs, Huis van de Stad; in samenwerking met Almere City FC, Campus Almere Centrum. En Price en Regiodeal Nieuwland als het gaat om onderwijs, innovatie en mogelijk nieuwe duurzame banen in de toekomst. Maar ook de natuurinclusieve stad om de snelle bevolkingsgroei te combineren met voldoende groen-blauwe-zones.
De fracties van Groenlinks en PvdA Flevoland hebben daarom ingestemd met het Meerjarenprogramma FVA 2025-2029. Deze investeringen zijn in onze ogen als geheel belangrijk om Almere socialer, groener en sterker te maken voor de huidige en toekomstige generatie Flevolanders. Wij geloven immers dat wat goed is voor Almere, goed is voor Flevoland. En bovendien hebben ook andere gemeenten in Flevoland zoals Dronten en Lelystad, die nu en in de toekomst met forse bouwinspanningen te maken hebben, baat bij soortgelijke initiatieven.
Tijdens de beraadslaging was ik dan ook blij met de toezegging van Gedeputeerde van Dijk dat hij bij de evaluatiemomenten, naast het concretiseren van de resultaten, ook inzichtelijk gaat maken welke sleutelprojecten met welke budgetten interessant zijn voor andere Flevolandse gemeenten om over te nemen.
Tot slot hebben wij bij GS erop aangedrongen dat gemeente Almere Almeerders voldoende en vroegtijdig betrekt in alle initiatieven in hun leefomgeving. Dat gebeurt nu onvoldoende hoor ik van andere inwonersgroepen waar ikzelf ook onderdeel vanuit maak.