Op 11 november jl. is de begroting 2016 behandeld in de Provinciale Staten van Flevoland, de zogenaamde Algemene Beschouwingen. In de eerste termijn heeft fractievoorzitter Simon Miske onder meer zorgen geuit over het proces van Regioplan Wind, heeft hij gepleit voor humane vluchtelingenopvang in Flevoland, voor versnelling van de energieagenda, duurzame aanbesteding dienstauto’s en voor financiële steun voor het weidevogelbeheer in het Rivierduingebied.

Hier onder de volledige spreektekst die is ingebracht tijdens de algemene beschouwingen op 11 november 2015:

‘Voorzitter, de behandeling van de Begroting 2016 wil ik graag combineren met actuele onderwerpen uit de media van afgelopen weken.  Neem de discussie over vluchtelingen. Al weken is dit het gesprek van de dag, op straat, in de politiek en in de media. Heel veel Nederlanders zetten zich in voor de opvang van deze vluchtelingen. Dat is niet alleen hart verwarmend maar ook noodzakelijk. Wie vlucht voor oorlog en geweld verdient humane opvang, ook in Flevoland. Deze vluchtelingenstroom houdt nu verband met oorlog en geweld. De komende decennia zal er een veel grotere vluchtelingenstroom zijn als gevolg van de klimaatverandering. Sommige gebieden in de wereld zullen onleefbaar worden waardoor de bewoners massaal zullen migreren. Dat wordt nog een veel grotere uitdaging. Dat brengt me op het volgende actuele onderwerp uit de media: klimaatverandering. Om die klimaatverandering tegen te gaan komen wereldleiders eind deze maand bijeen voor de klimaatconferentie in Parijs. De urgentie is groot. We zullen moeten voorkomen dat de aarde meer dan 2 graden warmer wordt, anders zijn de gevolgen niet te overzien. Voorzitter, in het College Uitvoerings Programma  valt te lezen dat het nog tot 2017 duurt voordat Flevoland een energievisie en -agenda heeft. Dat kan toch niet waar zijn? Je zou denken dat de urgentie van de klimaatcrisis nog niet is doorgedrongen bij dit college. Voorzitter, dat moet en kan sneller. De urgentie van het probleem, maar ook de ambities van GS om in 2030 energieneutraal te zijn, vraagt om doorpakken. Geen papier maar daden. Dus niet pas in 2017 een energieagenda maar voor het zomerreces 2016. GroenLinks dient samen met de PvdA daarom een motie in om de realisatie van de energieagenda te versnellen.

Voorzitter, in de krant van afgelopen weekend was te lezen dat ‘sjoemelsoftware’ het woord van 2015 is geworden. Het woord verwijst naar de software waarmee Volkswagen milieu-inspecteurs om de tuin wist te leiden. Dat doet ons denken aan de nieuwe dienstauto’s van Gedeputeerde Staten. Het Flevolandse beleid is 100% duurzaam in kopen, er ligt een motie van PS over ‘vergroening’ van het wagenpark én de provincie wil de duurzaamste provincie van NL zijn en in 2030 energieneutraal, inclusief mobiliteit.  Dan mag je het wel ‘verassend’ noemen dat GS zich de komende jaren in de dieseluitvoering van de BMW 520 laat rijden. Diesel nota bene, de meest vervuilende brandstof! Zelfs benzine was nog een schoner alternatief geweest. Maar natuurlijk had de aanbesteding moeten uitkomen bij een full electric auto, hydride of met waterstof of biogas als brandstof. Kennelijk wogen andere argumenten een rol bij de aanbesteding. GroenLinks heeft hier schriftelijke vragen over gesteld. We kijken met belangstelling uit naar de beantwoording evenals naar de inhoud van het gehele aanbestedingsdossier. Hier is duidelijk het laatste woord nog niet over gezegd.

Voorzitter, een ander actueel onderwerp zijn de weidevogels. Het was al veel langer bekend dat het slecht gaat met de weidevogels in Nederland. Dit werd onlangs nog eens door het eerste Living Planet Report voor Nederland bevestigd. Daaruit kwam naar voren dat de Nederlandse natuur zich vanaf 1990 licht herstelt, maar niet op het boerenland. Daar namen de populaties af met 40%! De toestand is dramatisch, en dat straalt uit naar het hele land. Afgelopen zaterdag stond er een twee pagina’s grote artikel in De Volkskrant  over weidevogels met de veelzeggende titel: ‘Nog even en de grutto is verledentijd’. Aangezien het voor veel weidevogels 5 voor 12 is zullen we als Flevoland ook onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Gelukkig hebben in het Rivierduingebied agrariërs zich verenigd in het Flevolands Agrarisch Collectief (FAC) en willen deze graag het weidevogelbeheer op 60 ha voortzetten en versterken. Dit gaat echter wel ten koste van hun inkomsten. Daarom vragen ze d.m.v. subsidie hiervoor compensatie. Dat vindt GroenLinks niet meer dan redelijk. Het is ook continuering van bestaand beleid. Het zou ook niet uit te leggen zijn als in afgelopen jaren de provincie wel het (succesvolle en noodzakelijke) weidevogelbeheer in het Rivierduingebied ondersteund en per 1 jan 2016 ineens niet meer. Zonder financiële steun zullen de agrariërs, behalve nestbescherming, geen extra beheersmaatregelen uitvoeren. Dat heeft tot gevolg dat de weidevogels in het gebied het veel moeilijker krijgen en uiteindelijk zullen verdwijnen. Om dit te voorkomen dienen SGP, CU, CDA  en GroenLinks samen een motie in om weidevogelbeheer in het Rivierduinengebied toch mogelijk te maken.

Voorzitter, tot slot. 2016 zal ook in het teken staan van nieuwe visies. Zo zijn we gestart met het interactieve proces voor de Omgevingsvisie. De startnotitie is klaar en het atelier is geopend.  Maar we gaan ook werken aan een nieuwe economische visie en een mobiliteitsvisie. In al van deze visies zal duurzaamheid het leidend principe moeten zijn. Dat is goed voor de economie en de enige manier om Flevoland ook in de toekomst leefbaar te houden’.