Deze week verscheen de evaluatie over de wet op de jeugdzorg. Provincies vervullen sinds 2005 een belangrijke rol in de jeugdzorg ze beheren de rijksmiddelen voor de geïndiceerde jeugdzorg. Uit deze evaluatie komt duidelijk naar voren dat er verbeteringen zijn maar dat de zorg bij lange na nog niet optimaal georganiseerd wordt. Hier ligt dus nog een ‘uitdaging’ zoals dat vaak eufemistisch genoemd wordt.

 

Omdat jeugdzorg altijd met een negatieve toon in het nieuws is wil ik benadrukken dat GroenLinks grote waardering heeft voor het werk dat de jeugdhulpverleners doen.. Zij helpen een grote groep kinderen hier in Flevoland om hun problemen te overwinnen. Het systeem maakt het ze niet altijd even gemakkelijk om hun werk te doen. Er moet veel geadministreerd en er zijn allerhande regels. Dat is belangrijk want het gaat om kwetsbare kinderen die de beste hulp nodig hebben die we ze kunnen geven. Maar de andere kant is dat de professionele hulpverlener hierdoor soms juist belemmerd wordt om het kind passende hulp te bieden.

De wachtlijsten vormen een groot probleem dat in Flevoland elke keer met tijdelijk extra geld wordt aangepakt. Hiervoor zou nu eens een structurele oplossing moeten komen, maar vooral is het goed om eens beter te kijken naar het verhaal achter de cijfers.

Uit de evaluatie van de wet op de jeugdzorg die vorige week verscheen blijkt dat geïntegreerde aanpak van problemen niet uit de verf komt bijvoorbeeld doordat de financiering en de organisatie van de zorg te ingewikkeld is. Jeugdhulpverlening omvat preventieve zorg, geïndiceerde zorg, jeugdbescherming, jeugdreclassering, zorg voor lichtverstandelijk gehandicapten, psychiatrische behandeling, enzovoort. Het geld komt van drie ministeries: Jeugd en Gezin,  Justitie en Volksgezondheid. Bovendien worden zaken vergoed vanuit de AWBZ en de ziektekostenverzekeringen. Bij de uitvoering zijn evenzoveel, zo niet meer partijen betrokken. Elke keer komt er weer een nieuwe coördinerende instantie bij (Bureau Jeugdzorg, Centrum voor Jeugd en Gezin) en wordt het systeem nog wat ingewikkelder. GroenLinks pleit in de Tweede kamer voor een parlementair onderzoek. Een parlementair onderzoek zal naast het trekken van conclusies, ook de noodzakelijke partijpolitiek overstijgende aanbevelingen kunnen doen voor een stelsel van duurzame jeugdzorg. De voltallige oppositie, SGP uitgezonderd, heeft zich inmiddels bij die oproep aangesloten. De minister heeft aangegeven dat de jeugdzorg vanaf 2010 ingrijpend zal worden veranderd. Daarbij is ook de optie van een stelselwijziging genoemd. Voordat ingrijpende wijzigingen in de jeugdzorg worden doorgevoerd is het noodzakelijk om zorgvuldigheid te betrachten en over voldoende kennis te beschikken op het brede terrein van de jeugdzorg. Het doel van het parlementair onderzoek is te leren van de succes- en faalfactoren uit het verleden om toekomstige aanpassingen te laten slagen. Wat GroenLinks betreft is het tijd om door een parlementair onderzoek eerst lessen te trekken uit  alle bestaande onderzoeken en evaluaties en de besluitvorming van de afgelopen jaren. Daarmee kunnen we dan bepalen hoe een effectieve jeugdzorg in de toekomst kan worden georganiseerd . Uitgangspunt is en blijft daarbij dat het kind zo effectief mogelijk geholpen moet worden.

 

Adilia Roda