Voor het eerst in de geschiedenis vergaderde Provinciale Staten Flevoland op woensdag 22 april digitaal. Dat was even wennen voor iedereen, maar bleek geen obstakel voor het debat over de herplaatsing van het kunstwerk de Tong van Lucifer, waarbij de emoties soms hoog opliepen. Het kunstwerk is zwaar beschadigd uit de laatste storm gekomen en de vraag is wat er na de reparatie mee moet gebeuren.
Voor veel Flevolanders is dit beeld op de Knardijk iconisch en zij zien het kunstwerk na herstel het liefst terug op dezelfde plek. Partijen als SGP Flevoland en ChristenUnie Flevoland vinden het beeld aanstootgevend, omdat de Tong de duivel zou symboliseren. In een motie pleitten zij ervoor het beeld na reparatie niet te herplaatsen op de Knardijk vanwege de “risico’s voor toekomstige grote uitgaven t.b.v. herstel door weer en vandalisme.” GroenLinks steunde deze motie niet omdat kunstenaars gevrijwaard moeten zijn van censuur en kunst in vrijheid uitgeoefend moet kunnen worden, zonder politieke of maatschappelijke inmenging.
Om de motie kracht bij te zetten startte een actiecomité van omwonenden, voornamelijk christelijke agrariërs, een handtekeningenactie om de Tong van Lucifer voorgoed te verplaatsen. Inmiddel is er ook een petitie gestart die er juist voor pleit om het beeld na restauratie weer op de Knardijk te plaatsen.
In de aanloop naar het debat hebben GroenLinks en CDA Flevoland samen een motie ingediend waarin het college gevraagd wordt inzicht te geven in de gemaakte afspraken met de kunstenaar en de kosten van reparatie en terugplaatsing van het beeld. Die financiële onderbouwing vinden wij belangrijk, omdat dit kan helpen bij een definitief besluit over dit kunstwerk.
Wij zijn ons ervan bewust dat er in de samenleving wisselend gedacht wordt over de Tong, maar dat mag geen reden zijn om het dan maar weg te stoppen in bijvoorbeeld een museum. Dit kunstwerk is immers voor vele Flevolanders en passanten een punt van herkenning tussen noordelijk- en zuidelijk Flevoland
Het lukte niet om tijdens de vergadering digitaal te stemmen over deze en andere moties. Met de schriftelijke stemming haalde de motie van SGP, CU e.a. net geen meerderheid (20 tegen 20 voor), omdat het mede-indiener GO niet lukte om zijn stem uit te brengen. Daardoor werd de motie verworpen. De motie van GroenLinks en CDA is aangenomen (19 stemmen tegen en 21 stemmen voor).