De Flevolandse ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn is prima, maar Gedeputeerde Staten maakt nog weinig aanstalten om in actie te komen. Verbazingwekkend want de klimaatcrisis is urgent en om de ambities te kunnen halen moet er nog heel veel gebeuren. Danktzij een motie van GroenLinks wordt nu de Energieagenda met een jaar versnelt.
De klimaatcrisis is dé uitdaging van deze eeuw. Om die klimaatverandering tegen te gaan komen wereldleiders eind deze maand bijeen voor de klimaattop in Parijs. De urgentie is groot en dat wordt in toenemende mate gevoeld door de wereldleiders. De inzet van deze klimaattop is te voorkomen dat de aarde meer dan 2 graden warmer wordt, anders zijn de gevolgen niet te overzien. Maar wat doet Provincie Flevoland nou precies om de klimaatverandering tegen te gaan?
De ambities van Flevoland zijn heel goed: klimaatneutraal in 2013, inclusief mobiliteit. Dat is een grote stap vooruit ten opzichte van de vorige bestuursperiode. De nieuwe doelstelling komt rechtstreeks uit het verkiezingsprogramma van GroenLinks. Dat is een mooie opsteker maar wat doet Flevoland nu in de praktijk? In het College Uitvoerings Programma valt te lezen dat het nog tot 2017 duurt voordat Flevoland een energievisie en -agenda heeft. Bovendien is er maar een half miljoen euro vrijgemaakt voor energietransitie. Dat kan toch niet waar zijn? Je zou denken dat de urgentie van de klimaatcrisis nog niet is doorgedrongen bij dit college. Dat moet en kan sneller. De urgentie van het probleem, maar ook de ambities van GS om in 2030 energieneutraal te zijn, vraagt om doorpakken. Geen papier maar daden. Een motie van GroenLinks heeft ingediend, heeft er voor gezorgd dat niet pas in 2017 maar volgend jaar de energievisie en -agenda klaar is.