Het gaat slecht met de weidevogels in Nederland. Ook in Flevoland worden broedende kieviten, tureluurs en grutto’s steeds meer een zeldzaamheid. Provinciale Staten van Flevoland heeft, op initiatief van GroenLinks, bij de begrotingsbehandeling daarom besloten de komende zes jaar beheersmaatregelen speciaal voor weidevogels in het Rivierduingebied financieel te ondersteunen. “Voor veel weidevogels is het 5 voor 12” zegt GroenLinks fractievoorzitter Simon Miske. “We zijn daarom erg blij dat agrariërs in het gebied gezamenlijk zich willen inzetten om de weidevogels in Flevoland te behouden”.
Met de invoering van het nieuwe landelijke stelsel voor agrarisch natuurbeheer is er geen geld meer beschikbaar voor weidevogelbeheer in Flevoland. Een aantal agrariërs in het Rivierduingebied hebben zich verenigd in het Flevolands Agrarisch Collectief (FAC). Gezamenlijk willen ze 60 hectare land aantrekkelijker maken voor weidevogels door, naast nestbescherming, het aanleggen van plasdrasgebieden en het voeren van uitgesteld maaibeheer. Door het wegvallen van de subsidie dreigden deze maatregelen niet door te gaan waardoor de weidevogels het nog moeilijker krijgen en uiteindelijk zullen verdwijnen.
“Weidevogelbeheer in het Rivierduingebied was de afgelopen effectief. Dan moet je dat als provincie willen blijven ondersteunen, ook als het Rijk hiervoor geen middelen meer ter beschikking stelt. Bovendien is de urgentie hoog” aldus Miske. “Het aantal weidevogels in Nederland sinds 1960 met 60% is afgenomen en dreigen ze uit te sterven. Dan moet je als provincie je verantwoordelijkheid nemen en initiatieven als van het FAC ondersteunen”.
Tijdens de begrotingsbehandeling op 11 november jl. heeft Provinciale Staten van Flevoland de motie van GroenLinks, mede ingediend door SGP en ChristenUnie, met een ruime meerderheid aangenomen. Alleen de Statenfracties van D66 en de VVD stemden tegen. Met de motie is financiële ondersteuning van het weidevogelbeheer in het Rivierduingebied voor de komende zes jaar verzekerd.