Niet elke kunstvorm is cultuur, vinden sommige statenleden. De partijen 50+, JA21 en PVV vinden de activiteiten van Paviljoen M op het voormalige Floriade terrein zonde van het geld. Het paviljoen is aangelegd als een voorproefje van het Kunstmuseum. Naast tentoonstellingen doet M veel aan kunsteducatie voor scholieren in Almere en worden er activiteiten in buurten georganiseerd. Binnenkort gaat M de provincie in.
Tot verdriet van velen gaat het Kunstmuseum er echter voorlopig niet komen. De gemeenteraad van Almere heeft tijdelijk de stekker uit de plannen getrokken. De provincie had vier miljoen gereserveerd als bijdrage voor het Kunstmuseum en dit bedrag gaat nu naar het Fonds Verstedelijking Almere. De provincie financiert hiermee een deel van de activiteiten van Kunstpaviljoen M en dit is een doorn in het oog van veel partijen. De ambtenaren die het voorstel probeerden toe te lichten, werden op onplezierige wijze ondervraagd door de tegenstanders. Of de tentoonstellingen niet in het gemeentehuis kunnen worden gehangen, of driehonderd bezoekers per maand er niet veel te weinig zijn, of kunsteducatie niet door anderen kan worden gegeven, of het niet heel veel geld is, etcetera. Gedeputeerde Chris Jansen verdedigde het voorstel om het kunstpaviljoen te blijven financieren, terwijl zijn partij hier grote moeite mee heeft. De verwachting is wel dat een meerderheid in de Staten uiteindelijk voor het voorstel tot financiering van M zal stemmen.
Woordvoerders Martin Minnema(GL) en Abassin Nessar(PvdA) trokken gezamenlijk op in het debat en namen het op voor de ambtenaren en de cultuursector. GroenLinks en de PvdA gaan een amendement indienen om het bedrag dat terugvloeit naar het Fonds Verstedelijking Almere te oormerken voor cultuur. Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen de twee fracties.
Forum voor Democratie en 50+ houden niet zo van windmolens. In de coating van de wieken zit de giftige stof Bisfenol A verwerkt. Zij pleiten voor water en bodemonderzoek rond windmolenparken om dit nader te onderzoeken. Klimaatscepticus Ferdinand Meeus, emeritus professor uit Leuven, hield een gedetailleerd verhaal over de eigenschappen van Bisfenol A, gelardeerd met foto’s van versleten wieken, waar de coating met de giftige stof zomaar af kan komen. Wat hem betreft is het dan ook het beste om die windmolens stil te leggen en eerst degelijk onderzoek te doen naar de mate van vervuiling en erosie van de coating.
Aangezien Bisfenol A ook in andere producten is verwerkt, zoals in bepaalde verpakkingen en cosmetica, waarvan resten eveneens in het milieu terecht kunnen komen, vroeg statenlid Jaya Noordman zich af of bij een dergelijk onderzoek de aanwezigheid van sporen van Bisfenol A direct te herleiden is tot de coating. De professor erkende dat dit niet het geval was. Jaya wees ook op de grote verschillen in geschatte (micro)grammen Bisfenol A die volgens verschillende studies in het milieu terecht komen. Volgens de professor kan dit aardig oplopen en is er een acuut gevaar voor de volksgezondheid. Maar de inleider van het Waterschap vertelde dat onderzoek naar sporen van Bisfenol A in het grondwater op dit moment niet zoveel zin heeft, omdat de hoeveelheden juist zo minimaal zijn, dat ze niet detecteerbaar zijn. Met andere woorden, in het wateronderzoek dat tot nu toe is gedaan, is Bisfenol A niet ontdekt. Dat wil niet zeggen dat het niet voor kan komen in het grondwater. Maar verder onderzoek heeft niet veel nut als de stof door de geringe aanwezigheid niet of nauwelijks is op te sporen. Het Waterschap maakt zich op dit moment meer zorgen over de aanwezigheid van chemisch afval in het grondwater afkomstig van bestrijdingsmiddelen. GroenLinks zal met andere partijen binnenkort een agenderingsvoorstel doen over dit onderwerp.
Vertrek gedeputeerde Jurie van den Berg.
Jurie van den Berg, gedeputeerde van de BBB, heeft ontslag genomen, een paar dagen nadat hij drie maanden in dienst was. Hierdoor kan hij aanspraak maken op twee jaar wachtgeld. Hij heeft toegezegd snel op zoek te gaan naar een andere baan, maar wij vinden zijn vertrek, juist nu, niet netjes.
De wachtgeldregeling is een vangnet voor politici, die door politieke schommelingen, gemakkelijk hun baan kunnen verliezen. De BBB zet vraagtekens bij de huidige wachtgeldregeling voor oud bestuurders. Er is vaker discussie over de wachtgeldregeling. Toen onze gedeputeerde Gebke van Gaal aantrad, werd door een aantal partijen gewezen op het risico van kosten voor de provincie als zij gebruik zou moeten maken van de wachtgeldregeling. Zij heeft er echter nauwelijks gebruik van gemaakt. Gebke had binnen twee maanden na haar vertrek al een andere baan als wethouder in Leiderdorp!
Het zou deze coalitie sieren als ze in afwachting van een nieuwe baan voor van den Berg geen nieuwe gedeputeerde aantrekken om de provincie niet op dubbele kosten te jagen. Zes voltijds gedeputeerden voor zo’n kleine provincie is al een behoorlijk grote bezetting.
Op 1 november gaan de Statenleden over het ontslag van Van den Berg debatteren.