Provinciale Staten van Flevoland kiest voor een open plan proces gericht op ontwikkeling van (nieuwe) natuur in Flevoland. Onder leiding van een onafhankelijk voorzitter zullen alle betrokken partijen gezamenlijk werken aan een alternatief voor het Oostvaarderswold. Over de maximale bijdrage van de provincie van 33,9 miljoen ontstond bijna een collegecrisis. In december moet er een bindend advies liggen.
De originele plannen waren zo mooi: ruim 1.800 hectare nieuwe natuur, robuuste verbinding tussen Oostvaardersplassen, Horsterwold en de Veluwe, veel recreatiemogelijkheden, 6.000 nieuwe banen en jaarlijks 2 miljoen bezoekers. Het kabinet Rutte, met Henk Bleker in de hoofdrol, zette een streep door dit plan door hun financiële afspraken met de provincie Flevoland niet meer na te komen.
De Raad van State vernietigde op 7 maart jl. ook nog eens het Provinciale Inpassingsplan en de bestuursrechter stelde de provincie Flevoland in het ongelijk waardoor Flevoland vele tientallen miljoenen Euro’s minder krijgt van het Rijk.
Op basis van deze nieuwe situatie heeft Gedeputeerde Staten verschillende drie scenario’s ontwikkeld. Een meerderheid in Provinciale Staten, waaronder de coalitiepartijen CDA, CU en de VVD, wilden geen keuze maken uit de scenario’s. Ze willen eigenlijk helemaal geen Oostvaarderswold meer. Daarom willen ze nadrukkelijk kijken naar andere mogelijkheden om toch de invulling te kunnen geven aan de verplichte natuurcompensatie. Daarom is in de Statenvergadering van 30 mei jl. een motie aangenomen die GS verzoekt om zo snel mogelijk een ‘open planproces’ te starten. Inzet zijn de reeds aangekochte gronden en €39,6 mln. De coalitiepartijen CDA, CU en de VVD wilden dit bedrag nog verlagen maar met de dreiging van een crisis heeft de PvdA dit weten te voorkomen.
Een onafhankelijk voorzitter moet met alle belanghebbenden om de tafel om in december met een bindend advies te komen. Partijen of belanghebbenden worden benaderd maar kunnen zich ook zelf melden bij de voorzitter. De voorzitter is op het moment van schrijven nog niet bekend.
GroenLinks fractie realiseert zich dat een dergelijk proces niet vrijblijvend is. Hoewel de Statenfractie prima een keuze had kunnen maken uit de door GS uitgewerkte scenario’s zijn we niet tegen een ‘open planproces’. Indien alle relevante partijen bij het proces betrokken zijn, en er gestreefd wordt naar een breed gedragen oplossing, heeft de fractie er vertrouwen in een goede uitkomst. Bovendien biedt het Lente-akkoord, en wellicht het nieuwe kabinet, aanvullende financiële mogelijkheden.