De gemeenteraad van Lelystad zette, tegen de verwachtingen in, een streep door het plan Flevokust. Een opluchting voor veel bezorgde inwoners en (biologische) boeren en tuinders. Ook blijdschap bij de GroenLinks-fractie van Lelystad. Deze vreugde was echter van korte duur. Dag na de raadsvergadering besloot de meerderheid van Provinciale Staten Flevoland om door te gaan met Flevokust, desnoods via een inpassingsplan wat het gemeentelijk bestemmingsplan zal overrulen.
Gemeenteraad Lelystad
Het plan Flevokust, een multimodale buitendijkse haven sneuvelde in de gemeenteraad van Lelystad doordat PvdA-raadslid Emmy van der Kleij tegen stemde. Ondanks de afwijzing van de gemeenteraad wil het college van burgemeester en wethouders in Lelystad door met de ontwikkeling van Flevokust. Wethouder Jop Fackeldey (PvdA) meent dat er binnen de politiek brede steun is voor de ontwikkeling van een overslaghaven en bedrijventerrein, maar niet via het model dat dinsdagavond voorlag. Hij wil de komende tijd een nieuw voorstel schrijven dat die na de verkiezingen aan de nieuwe raad zal worden voorgelegd.
Motie
Dag na het raadsbesluit kwam de PvdA Statenfractie met een Motie vreemd aan de Orde van de Dag (zie bijlage). De motie werd mede ingediend door de andere coalitiepartijen. Voor hen is het project Flevokust van groot provinciaal belang als het gaat om economische
structuurversterking, werkgelegenheid en de verplaatsing van vrachtverkeer van de weg naar het water. De motie verzoekt het college van Gedeputeerde Staten al haar creativiteit en bestuurlijke middelen in te zetten om Flevokust, in eerste instantie alleen de containerterminal, alsnog te realiseren. Desnoods door zelf een inpassingsplan op te stellen.
Inpassingsplan
Met behulp van een inpassingsplan kan het gemeentelijk bestemmingsplan worden overruled. Het is een juridisch middel waarmee provinciale belangen toch kunnen worden gevoerd, wanneer beleid van een lagere overheid deze belangen doorkruist. Nog los van de inhoud van plan Flevokust vindt de GroenLinks Statenfractie deze vorm van powerplay, een dag na het raadsbesluit, absoluut ongewenst. Hiermee wordt totaal voorbijgegaan aan het ontbreken van een breed draagvlak in Lelystad. Niet zozeer de container terminal maar vooral de ophoging van het terrein met secundaire bouwstoffen en het creëren van een bedrijventerrein voor de zwaarste categorie bedrijven zorgde terecht voor onrust bij veel inwoners en (biologische) boeren en tuinders.
Provincie is geen bank
Naast de milieuaspecten maakt de Statenfractie zich vooral ook zorgen over de financiën. De provincie wil een risicodragende rol willen spelen in de ontwikkeling en aanbesteding van de terminal. De provincie wil niet alleen zelf de grond van de terminal zelf kopen maar leent de gemeente Lelystad ook €25 miljoen tegen 2% rente. De provincie is toch geen bank voor gemeenten? Daar is de rol van de BNG. Bovendien wil iedere gemeente wel zo goedkoop geld lenen.
Verder vraagt de Statenfractie zich of er wel voldoende vraag is naar een overslaghaven. De terugtrekking van het Havenbedrijf Amsterdam, om die zelfde reden, is natuurlijk veelzeggend.