Provincie Flevoland gaat samen met kennisinstellingen en Flevolandse ondernemers onderzoeken hoe gemaaid bermgras zinvol gebruikt kan worden als grondstof voor bijvoorbeeld vezels, bio chemicaliën of productie van biogas. “Hiermee bespaart de provincie geld, ontstaan er mooiere wegbermen en stimuleert het groene innovatie” aldus Simon Miske, fractievoorzitter GroenLinks Flevoland.
De provinciale wegbermen worden meerdere keren per jaar gemaaid. Een belangrijk deel blijft liggen of wordt gecomposteerd. Laten composteren is duur omdat er veel meer aanbod is dan vraag naar compost. Daar waar het gemaaide gras blijft liggen wordt de grond ’sponzig’ wat zorgt voor veiligheidsrisico’s. Het ziet er ook niet fraai uit en er is weinig biodiversiteit. Volgens Simon Miske ziet de provincie bermgras nog steeds als afval. “Bermgras is juist een groene grondstof. Afgelopen jaren is er veel (praktijk)onderzoek gedaan naar hoogwaardig verwerken van gras. Zo kun je van gras biogas maken door het te vergisten en zijn grasvezels te gebruiken voor papier, plaatmateriaal of composieten. Uit gras kun je ook suikers halen voor de fermentatie-industrie als vervanging van aardolie. Daar kun je bijvoorbeeld bio plastics van maken.”
Tijdens de behandeling van de Koepelnota Infrabeheersplan in Provinciale Staten op 29 januari jl. diende GroenLinks een motie in die het college oproept samen met kennisinstellingen en Flevolandse ondernemers te onderzoeken hoe het Flevolands bermgras hoogwaardiger te verwerken. Behalve de PVV hebben alle Statenfracties de motie ondersteund.