In de afgelopen vier jaar hebben er een aantal lekkages en calamiteiten plaatsgevonden in het koelleidingsysteem van de kunstijsbaan FlevOnice. Hierbij is circa 150.000 liter glycol in de bodem terechtgekomen. Uit verkennend bodemonderzoek blijkt er sprake van Bodemverontreiniging. De provincie Flevoland wil de subsidie die verstrekt is aan FlevOnice, die in mei dit jaar failliet ging, terug. Tijdens de Statenvergadering van 5 september 2012 stelt Simon Miske vragen hierover.
Vragen
1. De wet bodemverontreiniging legt verantwoordelijkheden bij de provincie. Waar liggen in het geval van de bodemverontreiniging bij FlevOnice de verantwoordelijkheid en de taken van de provincie?
2. Omdat de milieuvergunning aan Dorhout Mees is verstrekt i.p.v. aan FlevOnice ligt dat bij de subsidie misschien ook niet eenduidig. Aan welke b.v. is destijds de subsidie verstrekt die nu teruggevorderd wordt en is bij die b.v. ook de vordering ingesteld?
Toelichting
In de afgelopen vier jaar hebben er een aantal lekkages en calamiteiten plaatsgevonden in het koelleidingsysteem van de kunstijsbaan FlevOnice. Hierbij is circa 150.000 liter (van de in totaal 400.000 liter) glycol in de bodem terechtgekomen. Uit verkennend bodemonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de vergunningverlener, blijkt dat in de grond en het grondwater verhoogde waarden propyleenglycol aanwezig zijn. Deze waarden overschrijden vele malen het maximaal toelaatbare risiconiveau (MTR).
De provincie Flevoland wil de subsidie die verstrekt is aan FlevOnice terug. De provincie en Europa staken samen 2,8 miljoen euro in de ijsbaan in Biddinghuizen. In mei ging de schaatsbaan failliet. Omdat het bedrijf daardoor niet meer aan de subsidievoorwaarden voldoet, probeert de provincie het geld bij de curator terug te krijgen.