Provincie Flevoland heeft haar bijdrage aan de landelijke routenetwerken, tegen de afspraken in, voor wandelen en fietsen stopgezet. Een bestuursrechtelijke procedure dreigt. Volgens Gedeputeerde Staten Flevoland was er sprake van een intentie en niet van een afspraak tot het leveren van een financiële bijdrage. Provincie Flevoland is echter de enige provincie die zich op dit standpunt stelt. Door het stellen van schriftelijke vragen en lobby bij de betrokken gedeputeerden lijkt een oplossing nabij.
In IPO-verband zijn in 2006 door de provincies afspraken gemaakt over de aanpak en financiering van de landelijke routenetwerken wandelen en fietsen middels een Meerjarenprogramma 2007-2013. De concrete betekenis van deze afspraken is vastgelegd in een gezamenlijke brief van de Stichtingen Wandelnet en Landelijke Fietsplatform, inclusief een overzicht van de afgesproken programmasubsidies. Provincie Flevoland heeft deze afspraken schriftelijk bevestigd en heeft tot 2012 gewerkt volgens deze afspraken.
In 2012 heeft Provincie Flevoland bekend gemaakt haar bijdragen voor 2012 en 2013 aan het Landelijk Fietsplatform (€ 235.598,-) en Stichting Wandelnet (€190.327,-) niet uit te keren. Door het ontbreken van financiering kunnen de werkzaamheden in Flevoland aan o.a. het Pionierspad LAW 1-2 en de fietsroutes ‘Flevoroute’ en ‘NAP-route niet worden gerealiseerd. De Stichtingen Wandelnet en Landelijke Fietsplatform hebben tegen de stopzetting van de provinciale bijdrage een bewaarschrift ingediend. Deze is ongegrond verklaard. Nu hebben de stichtingen een bestuursrechterlijke procedure tegen provincie Flevoland aangespannen.
De Statenfractie was verbaasd over stopzetting van de financiering. GroenLinks is van mening dat de overheid betrouwbaar moet zijn en dat gemaakte afspraken nagekomen moeten worden. Bezuinigingen kunnen geen reden zijn om gemaakte afspraken te verbreken. Het Rijk heeft dat ook gedaan door haar bijdrage aan de realisatie van het Oostvaarderswold in te trekken. Nu doet GS precies het zelfde. In de beantwoording van de schriftelijke vragen geeft GS aan dat er sprake was van een intentie en niet van een overeenkomst tot het leveren van een financiële bijdrage. Provincie Flevoland is echter de enige provincie die zich op dit standpunt stelt.
Op dit moment voldoet het Pionierspad LAW 1-2 en de fietsroutes ‘Flevoroute’ en ‘NAP-route’ niet aan de kwaliteitseisen door het ontbreken van financiering. In alle andere provincies voldoen de routes wel aan de afgesproken kwaliteitseisen. De fractie vindt dit onbegrijpelijk. Het doet afbreuk het imago van Flevoland en niet strookt met de Flevolandse ambities voor recreatie & toerisme.
De beantwoording door GS van de door de Statenfractie gesteld schriftelijke vragen was kort en zakelijk. GS was niet bereid om in overleg te treden met de Stichtingen Wandelnet en Landelijke Fietsplatform om de komen tot een voor beide partijen acceptabele oplossing met als doel om de routes op het gewenste kwaliteitsniveau te krijgen. Via de wandelgangen, en met steun van de GroenLinks fractie Noordoostpolder, zijn de gedeputeerden toch bereid het gesprek aan te gaan met de beide stichtingen. Dit kan een, voor beide partijen kostbare, rechtsgang voorkomen en de verhoudingen tussen de partijen verbeteren. De Statenfractie houdt de vinger aan de pols. In de volgende nieuwsbrief hopen we u de goede uitkomsten te kunnen vertellen.