Op woensdag 24 september jl. organiseerde Provincie Flevoland een werkconferentie over Innovatiekansen voor gras. De werkconferentie was de eerste stap in de uitvoering van de motie van GroenLinks om het bermgras langs de provinciale wegen (900 ha!) hoogwaardiger te benutten. Wanneer gaan we bermgras zien als hoogwaardige grondstof voor bijvoorbeeld bio-raffinage in plaats van laagwaardig product of zelfs afval? Dat was de vraag die vanuit ruim 150 deelnemers van zowel overheden, kennisinstellingen als bedrijfsleven, werd gesteld.
Er liggen veel kansen om te innoveren met gras, onder andere op het gebied van vergisting, suiker voor de groene chemie, verpakking en bouwmateriaal. Om deze kansen te kunnen benutten is door de hele keten actie nodig:
- Bedrijven en kennisinstellingen moeten samenwerken om innovaties praktisch toe te passen, tussen bedrijven moet het vertrouwen groeien, zodat partnerschappen ontstaan.
- De overheid moet innovatiever aanbesteden en langjarige contracten aangaan.
- Om innovaties te stimuleren moeten oplossingen gezocht worden voor belemmerende wet- en regelgeving.
Samenwerken
Voor iedereen die werkt aan of met gras bood de middag pitches en workshops. De mix van bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid zorgde voor levendige discussies. Daarnaast was de conferentie een goede plek voor ondernemers, overheden en kennisinstellingen om samenwerking te verkennen. Belangrijk, want het ‘Groene Goud’ kan alleen samen tot stand worden gebracht. Door samen te werken en kennis te delen, kunnen stappen worden gezet om berm- en natuurgras meer waarde te geven.
Innovatiever aanbesteden
De grote vraag is wie de keten (van gras tot product) moet gaan organiseren? Iedereen heeft daar een rol in. De aanbieders van het gras zouden een eerste stap kunnen zetten door in hun bestekken de verwaarding van gras te borgen zodat mogelijkheden voor het bedrijfsleven ontstaan. De overheden, waaronder de provincie Flevoland, zijn in Nederland de grootste aanbieders van berm- en natuurgras. Flevoland oriënteert zich, samen met de Amsterdam Economic Board en met de gemeenten Haarlemmermeer en Amstelveen, op extra mogelijkheden vanuit de overheid.
De met het ministerie van EZ en andere partijen eerder gesloten Green Deal Grassen en Gewassen, faciliteert het wegnemen van belemmeringen voor innovatie.
Motie Hoogwaardige verwerking van bermgras
Tijdens de behandeling van de Koepelnota Infrabeheersplan in Provinciale Staten op 29 januari jl. diende GroenLinks een motie in die het college oproept samen met kennisinstellingen en Flevolandse ondernemers te onderzoeken hoe het Flevolands bermgras hoogwaardiger te verwerken. Hiermee wil Statenfractie van GroenLinks geld besparen, de biodiversiteit van de ruim 900 ha wegbermen vergroten, groene innovatie stimuleren en nieuwe werkgelegenheid creëren.
Hoe nu verder?
De werkconferentie is een goede eerste stap op weg naar het beter benutten van het Flevolandse bermgras. De provincie moet nu faciliteren door de relevante partijen bij elkaar te brengen en open innovatie te stimuleren. Ook bij de aanbesteding van het beheer van de wegbermen moet de provincie voorwaarden gaan stellen bij de benutting van het bermgras. De Statenfractie is na deze succesvolle start verwachtingsvol en zal de voortgang nauwkeurig bewaken.