Volgens een recent bericht van Omroep Flevoland is de minister niet van plan varend ontgassen te verbieden zolang een internationaal verdrag hierover niet is ondertekend. Bij varend ontgassen komen zeer giftige en kankerverwekkende stoffen vrij. Tankers zetten na het lossen van hun lading de luiken open om de laatste restjes gas te laten ontsnappen. In de ons omringende landen België en Duitsland mogen schepen dit niet meer doen. Schippers komen dan in de verleiding om even een rondje Biesbosch of IJsselmeer te doen om te ontgassen, omdat het verbod bij ons op die plekken nog niet geldt. Het argument van Harbers is dat je als Nederland niet op eigen houtje kunt handelen. Onderzoek van de Erasmus universiteit heeft laten zien dat je in afwachting van de ondertekening van het internationale verdrag wel degelijk nationaal over kunt gaan op een verbod. De buurlanden hebben dat immers ook gedaan.
Een ander argument dat de minister gebruikt is dat de ontgassingsinstallaties die voorhanden zijn, niet kunnen worden vergund omdat deze niet 100%, maar 95% van de giftige stoffen afvangen. De Tweede Kamer heeft er bij de minister op aangedrongen om voor deze installaties toch -desnoods tijdelijk- ontheffing te verlenen aan de omgevingsdiensten, die dan vervolgens vergunningen voor het afvangen van de giftige gassen kunnen geven. Harbers weigert dit. GroenLinks vindt het onbestaanbaar dat er vanuit het Rijk deze ontheffing niet wordt gegeven: vindt de minister het nu beter dat 100% giftige en kankerverwekkende stoffen de lucht in gaan in plaats van 5%?
De schippers, die het meest direct bloot worden gesteld aan deze gevaarlijke gassen, willen ook zo snel mogelijk een verbod. Zelfs de multinationals die dagelijks met het laden en ontladen te maken hebben, zoals Shell, hebben aangedrongen op een snelle oplossing. In een recent rondetafelgesprek in de Tweede Kamer, waarbij ook gedeputeerde Van Gaal van Flevoland aanwezig was en sprak namens de twaalf provincies, gaven alle aanwezige partijen aan dat dit landelijke verbod er snel moet komen.
GroenLinks gaat vragen stellen aan de provincie Flevoland en de Tweede Kamer over vervolgstappen om zo snel mogelijk deze ziekmakende praktijk stoppen.