Na jarenlang getouwtrek, waarbij de minister wilde wachten op de ondertekening van een internationaal verbod door alle betrokken landen, is nu de kogel door de kerk: varend ontgassen wordt per 2024 verboden in Nederland. Er wordt niet meer gewacht op ondertekening door Zwitserland. Voor Flevoland betekent dit dat er een einde zal komen aan het ongecontroleerd uitstoten van giftige gassen op met name het Markermeer.
Dit verbod is mede te danken aan de inzet en doortastendheid van onze gedeputeerden Cora Smelik en Gebke van Gaal. Daar kunnen we trots op zijn.
Gebke vertelde dat toen zij in november aantrad als gedeputeerde haar voorganger Cora zei: “Ga je maar vast inlezen op het dossier varend ontgassen: een jarenlang slepend dossier, waarbij binnenvaart tankschepen na het lossen van hun lading, de restdampen met zeer zorgwekkende stoffen, uitblazen over open wateren zoals het Markermeer”.
Er zijn de afgelopen jaren wel een aantal pilots geweest met ontgassingsinstallaties, maar er was veel gedoe over vergunningen en handhaving. Na moties en Kamervragen, onder meer door Suzanne Kröger, vond enkele maanden geleden een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer plaats. Gebke nam hieraan deel namens het Interprovinciaal Overleg en ook betrokken organisaties zoals verladers, initiatiefnemers van ontgassingsinstallaties, omgevingsdiensten en schippers. De Erasmus Universiteit, die heeft aangetoond dat staatsrechtelijk er geen reden is te wachten met het verbod tot alle landen het verdrag hebben ondertekend, was ook uitgenodigd.
Gebke: “Allemaal uitten wij de noodkreet en deden de oproep om toch echt heel snel een verbod op varend ontgassen in te stellen. En zie daar, het resultaat van vele gesprekken en onderhandelingen: minister Harbers gaat het varend ontgassen per 1 juli 2024 verbieden. Een mijlpaal! Belangrijk voor de schippers, het milieu en de gezondheid. Het getuigt van lef dat Harbers na jarenlang getouwtrek dit besluit heeft genomen. Nu moeten we aan de slag met alle voorbereidingen, om het verbod goed te kunnen uitvoeren. De installaties moeten worden geplaatst, proeven genomen en de handhaving moet dan op orde zijn. Ik kan hier uren over vertellen inmiddels, maar voor nu is de dank groot aan velen om dit voor elkaar te krijgen.”