Het enige wat we zeker weten, is dat de wereld verandert. Natuurlijke en maatschappelijke bewegingen geven ons de kans om na te denken wat voor inwoners, politici, maatschappij, en wat voor Flevoland we willen zijn. In de voorliggende Perspectievenbrief wordt aan Provinciale Staten gevraagd om uitgangspunten mee te geven voor de Najaarsnota. De benadering van deze brief, waarin gesteld wordt dat nieuwe ontwikkelingen als Corona, stikstof en de woningbouwopgave ook kansen bieden, vinden wij positief.
Wij willen graag vooruit. Maar was die maatschappij die we hadden wel zo goed voor iedereen? Wij denken van niet. Een kaalslag in de natuur, economische groei als hoogste doel, en kansenongelijkheid. Wij zien 3 maatschappelijke ontwikkelingen waar we graag extra aandacht voor willen.
De protesten tegen racisme bijvoorbeeld, en de reacties daarop, maken duidelijk dat Nederland minder tolerant is dan soms wordt gedacht. De maatschappij spreekt zich hier duidelijk over uit. Als hoogste orgaan van Flevoland kunnen en mogen we onze ogen niet sluiten voor vormen van uitsluiting. Niet op huidskleur, maar ook niet op bijvoorbeeld seksuele voorkeur, of op geloof. Dat is niet alleen slecht voor het individu, maar zorgt ook voor sociale instabiliteit. We horen graag hoe het college hierin staat en hoe het college het gesprek hierover gaat bevorderen.
Het eindadvies stikstof van de commissie Remkes zien wij in een breder verband. Het wordt tijd voor landbouw met meer natuur en minder gif, met ruimte voor flora en fauna, en voor voedsel uit de buurt. Het wordt tijd voor diervriendelijke veehouderij, waar dieren de ruimte hebben en hun leven niet in dichtbevolkte stallen hoeven door te brengen. Het wordt tijd voor meer fiets, minder auto. De stikstofuitspraak dwingt Nederland om keuzes te gaan maken. Voor een succesvolle regionale aanpak van de stikstofuitstoot zijn de landbouwtransitie en natuurherstel van groot belang. We zien hierin graag flink wat ambitie en zijn benieuwd naar de visie van het college hierop.
En ook het Coronavirus dwingt ons om na te denken over hoe we onze maatschappij hebben ingericht. Veel mensen zien in wat echt belangrijk is voor een goed leven. Dat is niet alleen een fatsoenlijk inkomen, maar ook een goede gezondheid, onderwijs en een fijne leefomgeving. Laten we meer focussen op deze brede welvaart, in plaats van te veel te kijken naar economische groei alleen. Wat hierbij kan helpen, zijn de sustainable development goals, de duurzame ontwikkelingsdoelen, afgesproken door de Verenigde Naties als opvolger van de Milleniumdoelen. We horen graag of het college bereid is hier werk van te maken.
Tenslotte zien wij graag dat de provincie Flevoland gaat voor een duurzaam herstel van de economie, in plaats van het teruggaan naar de status quo. Wij zien dit als een ultieme kans voor het ombuigen naar een economie gericht op brede welvaart, met gelijke kansen en aandacht voor duurzaamheid door middel van een circulaire economie, oftewel een economie zonder afval. Wij horen graag of het college het met ons eens is dat dit een perfect moment is om flink te investeren in een circulaire economie.
Verschillende belangrijke instanties als de Europese Commissie, de SER en de Verenigde Naties hebben uitgesproken dat een duurzaam herstel niet alleen wenselijk, maar ook noodzakelijk is. De regio speelt hierin een belangrijke rol. Laten we blijven investeren, mensen gaan om- en bijscholen, en groene banen creëren. De Europese Green Deal stelt hier financiering voor beschikbaar. Wij willen graag weten of de provincie daar ook op aansluit.