Oprichting van een duurzame energie- en ontwikkelingsmaatschappij (DE-on) in Flevoland lijkt het juiste vehikel om de energietransitie te versnellen en tevens Flevoland een economische impuls te geven. Deze transitie is een keiharde noodzaak en is een concrete en realistische invulling van het rentmeesterschap.
Het businessplan voor DE-on is bijna klaar. GroenLinks kijkt er met belangstelling naar uit. Gemeenten zijn enigszins terughoudend met het investeren in een dergelijke maatschappij. Gezien de huidige economische situatie en de noodzakelijke gemeentelijke bezuinigingen misschien wel een verklaarbare reactie. Echter juist nu, in een tijd van economische crisis, liggen er kansen voor de transitie naar een duurzame energiehuishouding. Naast verduurzaming van de energiehuishouding zorgt het voor veel extra werkgelegenheid, versterking van de economische structuur, een betere positie van het bedrijfsleven en meer maatschappelijke betrokkenheid. DE-on levert zo een belangrijke bijdrage aan een mooiere, duurzame wereld voor ons en voor de generaties die na ons komen.
GroenLinks is tevreden over hoe Gedeputeerde Staten zorgvuldig invulling geven dit proces met draagvlak van alle betrokken partijen. Dit heeft echter wel als nadeel dat er nog steeds geen ‘schop in de grond zit’. Wij zouden graag zien dat zo snel mogelijk gestart wordt met projectontwikkeling. Het is niet alleen de enige manier om de energietransitie te versnellen en werkgelegenheid te creëren, het is ook een goede manier om nog meer vertrouwen te creëren bij de samenwerkingspartners. Immers, als de partners met hun eigen ogen zien dat het concept werkt zijn ze sneller bereid om te investeren.