Dat wonen nabij een luchthaven niet erg gezond is wisten we al. Vandaag werd bekend dat mensen die bij een vliegroute wonen een aanzienlijk hoger risico hebben om te sterven door een hartaanval. Volgens Zwitserse wetenschappers neemt het risico in sommige gevallen wel met 50 procent toe. Dat schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Epidemiology.
De wetenschappers onderzochten 4,6 miljoen mensen ouder dan dertig jaar in Zwitserland. Van hen kwamen tussen 2000 en 2005 ruim 15.000 mensen om door een hartaanval. De onderzoekers keken hoe dicht de mensen bij een vliegroute woonden en hoeveel geluidshinder ze van de vliegtuigen hadden. Daaruit bleek dat mensen die dagelijks gemiddeld blootgesteld worden aan geluidsoverlast van 60 decibel (ongeveer het volume van een stofzuiger), 30 procent meer kans hebben om te sterven aan een hartaanval dan mensen die dagelijks minder dan 45 decibel te verwerken krijgen. Mensen die meer dan vijftien jaar in de herrie zitten, kampen zelfs met een verhoogd risico van 50 procent.
Volgens de onderzoekers is het verhoogde risico niet te verklaren door de sociale en economische situaties van de mensen die onder een vliegroute wonen. „Het effect was vooral duidelijk bij mensen die blootgesteld worden aan hoge niveaus van geluid, en is afhankelijk van hoelang mensen in het lawaaierige gebied wonen”, aldus onderzoeker Matthias Egger van de universiteit van Bern (bron).
Voor GroenLinks is dit één van de redenen om zich met hand-en-tand te blijven verzetten tegen de uitbreiding van Luchthaven Lelystad tot een tweede Schiphol.