College heeft geen haast met het Flevolands Klimaatakkoord

Tijdens een marathonzitting van tien uur bespraken Statenleden afgelopen woensdag de miljoenenbegroting voor Flevoland. Financieel staat de provincie er goed voor, de begroting eindigt met een fors positief saldo. Hoe kijkt GroenLinks tegen de eerste begroting van de nieuwe coalitie aan? Aan de ene kant zien we voortzetting van beleid voor het komende jaar, maar bij verschillende posten zoals klimaat, milieu, cultuur, bossenstrategie, krachtige samenleving en circulaire economie zien we veel nullen staan. Stuk voor stuk zaken die voor de toekomst van Flevoland belangrijk zijn. Nu weten we niet welke kant het op zal gaan.

Klimaat bijvoorbeeld. De gevolgen van klimaatverandering zijn ook in Flevoland te merken en veel inwoners maken zich daar zorgen over. Het regent al weken en dat is wat we de komende jaren vaker zullen meemaken: natte winters, droge zomers en een toename van extreme weersomstandigheden. Je zou zeggen dat boeren in Flevoland onze zorgen delen, maar de BBB stemde tegen een motie van GroenLinks en D66 om het klimaatplan alle urgentie te geven. Als het aan de coalitie ligt komt dit plan er pas over twee jaar. Een motie van de Partij voor de Dieren om elk nieuw beleidsstuk van een klimaat paragraaf te voorzien werd eveneens weggestemd.  

Wat GroenLinks betreft past de uitbreiding van Lelystad Airport niet in een klimaatplan. Tegen beter weten in gaat de coalitie er nog steeds vanuit dat dit doorgaat. Inmiddels zijn de meeste partijen die daar straks in de Tweede Kamer over gaan beslissen niet meer zo enthousiast en is de kans groot dat de uitbreiding het niet gaat halen. Maar de coalitie weigert om na te denken over een plan B met compensatie van het Rijk. 

Bouwen voor de toekomst

Op het gebied van woningbouw viel er meer winst te behalen. Het college erkent dat er een schreeuwend tekort is aan betaalbare woningen en dat die bovendien toekomstbestendig moeten worden gebouwd. Twee amendementen van de PvdA en GroenLinks over een sterke regierol van de provincie en investeringen in toekomstbestendig bouwen kregen de steun van de coalitie. Daarbij vroeg GroenLinks nog eens extra aandacht voor jongeren- en studentenhuisvesting. Want 30% van de inwoners van Flevoland is jonger dan 25 jaar en Flevoland telt ongeveer 45.000 studenten.

Bouwen
Polder grond

Kleine kerncentrales op de instabiele polderbodem?

Zoals bekend heeft de rechtse meerderheid in de Staten uitbreiding van windparken en zon op land verboden. Het is niet duidelijk hoe we dan de doelen van de Regionale Energie Strategie gaan halen in de toekomst, de coalitie heeft daar nog geen antwoord op. Veel Statenleden zien het neerzetten van leuke kleine kerncentrales op de onstabiele polderbodem als oplossing. Nog afgezien van de risico’s is kernenergie opschalen in Nederland geen oplossing voor de energietransitie op korte termijn.

Regenboogprovincie?

Het college heeft aangegeven om in 2025 te willen stoppen met de activiteiten van het programma Krachtige Samenleving. Dit programma heet voortaan ‘Vitale Samenleving’, wat –zo is onze indruk- juist niet focust op de essentie van wat krachtige samenleving zo’n mooi programma maakt: toegankelijkheid, gezondheid en inclusiviteit. Inclusiviteit komt dan ook niet voor in het coalitieakkoord en evenmin in het jaarplan. Wat hiervoor in de plaats komt is niet helder. De financiering van de Zorgtafel, Flever en de Regenboogprovincie zal doorgaan, wij denken dat er meer nodig is. De sociale cohesie in Flevoland is minder sterk dan in andere provincies. GroenLinks diende samen met de PvdA, PvdD, SP en het CDA een motie in die het college oproept om de activiteiten die nu onder Krachtige Samenleving vallen te laten doorgaan in 2025 en 2026. Wat ons betreft mogen de uitgaven voor de Regenboogprovincie de komende jaren stijgen, er valt nog veel te doen in Flevoland op het gebied van acceptatie en veiligheid voor LHBTI+-ers. Ook in onze eigen Staten wil Forum voor Democratie landelijk een verbod op ‘transgender propaganda’ op scholen en LHBTI+-campagnes van de overheid. Onze motie heeft het niet gehaald.

Lhbti bankje
Circulaire economie

Circulaire economie

In een toekomstbestendige economie speelt circulariteit een belangrijke rol en hoewel het college het belang van circulaire economie onderschrijft, zien we dit niet terugkomen in de begroting: dit jaar staat er nog 1,2 miljoen voor gereserveerd, voor 2024 is dit naar 0 gebracht. Het college heeft aangegeven dat circulair terugkomt in meerdere programma’s en er daarom niet apart voor hoeft te worden begroot. Wij vinden het van groot belang dat de provincie een sturende rol blijft houden. Door het verdwijnen van een apart programma heeft PS onvoldoende overzicht in de uitgaven en activiteiten. Over dit thema hebben wij een motie ingediend met de PvdA en de PvdD, ook deze haalde het niet.

Liever investeren in asfalt dan in bos

Met de natuur gaat het steeds slechter, ook in Flevoland. Er worden door dit college verschillende maatregelen genomen zoals agrarisch natuurbeheer en biodiversiteitsherstel, maar is dit voldoende? De bossenstrategie, zo belangrijk voor biodiversiteit en CO2 opslag, gaat met de huidige snelheid de doelen van 2030, de aanleg van 1.200 hectare, niet halen. Geen reden tot zorg voor dit college. PvdD diende een amendement in om 30 hectare bos aan te leggen voor een bedrag van ruim 5 miljoen. Vergeleken bij de tientallen miljoenen die de provincie uitgeeft aan wegen(onderhoud) is dat een schijntje. Zoals verwacht kreeg deze motie alleen de steun van GroenLinks, PvdA en de SP. We hopen op meer sturing van het Rijk voor bos, natuur en landbouwtransitie bij de goedkeuring van het programma Landelijk Gebied, waarvoor miljarden klaarliggen. Die landbouwtransitie is cruciaal voor natuurherstel en een gezonde, duurzame en diervriendelijke voedselproductie. Het college werkt momenteel een landbouwvisie uit.

Bos
Mensen

Iedereen moet meedoen

Onze laatste motie van de lange vergaderdag ging over burgerparticipatie. Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde groepen, zoals jongeren, laaggeletterden en mensen met een migratieachtergond vaker geneigd zijn om niet te stemmen. Wij vinden het van groot belang voor besluitvorming dat de perspectieven van verschillende groepen, en dus ook van genoemde groepen worden meegenomen. Deze motie haalde het wonder boven wonder wel, een mooie afsluiting.

Samenwerking GroenLinks en PvdA

De samenwerking tussen beide partijen in de Staten groeit. We dienen samen moties en amendementen in en bereiden de Statenvergadering gezamenlijk voor. We weten elkaar te vinden op ieders portefeuille en steunen elkaar. Net alsof we al in een gezamenlijke fractie zitten!

Campagne 16:9