In opdracht van de VVD heeft Willibrord van Beek, oud lid van de Tweede Kamer, verkennende gesprekken gevoerd met alle fracties om de mogelijkheden voor de vorming van een nieuw college in kaart te brengen. In de Statenvergadering van 17 oktober jl. heeft de verkenner verslag gedaan van zijn bevindingen en geadviseerd om een coalitie te vormen met de VVD, PvdA en CDA/Christen Unie. Niet echt verrassend en gezien de huidige zetelverdeling, een logische keuze. Resultaat is dat de gedeputeerden Lodders, Appelman en Witteman op 1 november weer zijn benoemd. Dat het oude coalitieakkoord vrijwel ongewijzigd is gehandhaafd is teleurstellend en een gemiste kans. Is er eigenlijk wel iets veranderd?

Zelfde coalitie, ongewijzigd coalitieakkoord en 3 van de 4 gedeputeerden zitten weer op hun oude plek. ‘Oude wijn in nieuwe zakken’ is het beeld wat opdoemt, vier weken nadat de Flevolandse gedeputeerde zijn opgestapt.

Het vormen van een andere coalitie, met de huidige zetelverdeling, is moeilijk. Theoretisch was een combinatie met VVD, CDA/CU met PVV of D66 mogelijk maar werd door een ruime meerderheid van de staten als politiek onhaalbaar en niet wenselijk gezien. De PVV ligt namelijk inhoudelijk veel te ver van de andere partijen en een coalitie met D66 wordt als onstabiel bestempeld omdat die fractie over een ‘geleende’ zetel beschikt. D66 dacht met deze extra zetel een aantrekkelijke coalitiepartner te zijn maar het bleek juist het tegenovergestelde. De breed aangenomen motie van Treurnis in Provinciale Staten heeft duidelijk gemaakt dat het inpikken van de GroenLinks-zetel niet wordt gewaardeerd. Daarmee heeft D66 haar kans om in de coalitie te komen volledig verspeeld. Daar was de PvdA weer blij mee want de verhoudingen tussen de coalitiepartijen is deze statenperiode gespannen. In de huidige situatie kan PvdA niet ingeruild worden door een andere partij.

Het oude coalitieakkoord uit mei 2011 vormt samen met een korte brief aan de leden van Provinciale Staten het nieuwe coalitieakkoord. In de brief staan twee nieuwe punten benoemd: het statenbesluit over het open planproces Oostvaarderswold (OVW) vervangt de oude afspraken en de Floriade wordt voor 10 miljoen euro opgenomen in het Investeringprogramma Flevoland Almere (IFA).
Dat het nieuwe kabinet de ecologische hoofdstructuur toch wil aanleggen heeft consequenties voor het openplan proces OVW. Vreemd genoeg is dit niet opgenomen in het nieuwe coalitieakkoord. Ondertussen roept de VVD Statenfractie via de media dat ze geen Oostvaarderswold willen. Kennelijk is de coalitie zo broos dat de PvdA de VVD hier niet op durft aan te spreken. In ruil voor het schrappen van OVW heeft de PvdA geen het coalitieakkoord geen socialer en duurzamer gezicht kunnen geven. Dat is een teleurstelling en een gemiste kans.

In de Statenvergadering van 1 november zijn de heren Lodders, Appelman en Witteman opnieuw benoemd tot gedeputeerden. Wie de vierde gedeputeerde wordt is nu nog niet bekend. Deze komt in de plaats van Anne Bliek. Het door de VVD-fractie afgedwongen vertrek van Bliek maakte het mogelijk voor de andere gedeputeerden, en in het bijzonder Witteman, weer terug te komen. De benoeming van Witteman was toch nog spannend, zeker toen hij het moeilijk kreeg bij de beantwoording van vragen van Provinciale Staten. Veel Statenfracties nemen het hem kwalijk dat hij debat over het onderzoeksrapport procesgang Oostvaarderwold bewust heeft ontweken door gelijk zijn ontslag in te dienen.
Alle drie gedeputeerde beloofden de Staten hun leven te beteren op het punt van bestuurscultuur, risicobeheersing en informatievoorziening. Deze belofte was genoeg om weer terug te keren als gedeputeerde. Belofte maakt schuld. Provinciale Staten zal zeker het college aan de belofte houden.