Provinciale Staten hebben op 11 juni jl. een motie van GroenLinks, PvdA en D66 aangenomen waarin wordt gesteld dat Flevoland een schaliegaswinningsvrij provincie is en blijft. GroenLinks is fel tegenstander van het boren naar schaliegas in Flevoland. Wij moeten vervuilende energie achter ons laten en overstappen naar schone energie. Er is voor schaliegas noch draagvlak, noch noodzaak, maar wel een risico voor mens en milieu. Waarom zouden wij zulke risico’s nemen als wij ook kunnen kiezen voor de echte oplossing van schone en veilige energie, zoals zonne- en windenergie? Winning van schaliegas staat de transitie naar een duurzame energievoorziening in de weg.

De Tweede Kamer heeft op 10 juni 2014 ingestemd met het onderzoeken van de effecten van schaliegaswinning. Dronten en de Noordoostpolder zijn daarbij aangewezen als mogelijke boorlocaties. Daarom is het belangrijk dat we als provincie onze uitspreken tegen schaliegaswinning. Honderden gemeenten en verschillende provincies hebben zich al tegen schaliegaswinning uitgesproken. Het ontbreken van draagvlak zal wel eens een bepalende factor kunnen worden bij de definitieve besluitvorming. Gemeenten kunnen, mocht het zover komen, de benodigde omgevingsvergunning niet afgeven.



Bij schaliegaswinning worden onder hoge druk chemicaliën de grond in gespoten, wat kan leiden tot vervuiling van het grondwater. Om die reden hebben bijvoorbeeld ook de Nederlandse drinkwaterbedrijven zich ertegen uitgesproken (o.a. Vewin, augustus 2013). Maar schaliegaswinning heeft nog veel meer nadelen. Zoals het veroorzaken van aardbevingen of lekkage van methaan; een broeikasgas dat honderd keer zo schadelijk is als CO2. Verder heeft schaliegas grote impact op natuur en landschap doordat er tientallen boorlocaties nodig zijn die 24 uur per dag licht en lawaai veroorzaken, evenals een massale aan- en afvoer van zand, water en chemicaliën. Bovendien maakt de winning van schaliegas Nederland nog afhankelijker van vervuilende energie en hindert het een radicale overstap op schone energie.



GroenLinks wil daarom geen boorvergunningen voor schaliegas, ook niet voor proefboringen. Wij moeten nu overstappen op duurzame energie en fossiele voorraden in de grond laten.



Voorbeeld zienswijze tegen schaliegas nu beschikbaar

GroenLinks wil voorkomen dat minister Kamp verder gaat op zijn heilloze weg om schaliegaswinning mogelijk te maken. Liesbeth van Tongeren roept daarom iedereen op om een bezwaar in te dienen tegen zijn plannen. Dat kan vanaf vandaag met behulp van een voorbeeld zienswijze die je via de site van GroenLinks kunt downloaden. Je kunt een zienswijze indienen t/m 9 juli.



Je kunt het voorbeeld aanpassen aan je eigen situatie.



Per post:



·         Download hier de voorbeeldzienswijze.



·         Vul gegevens in en aan, print uit en stuur (bij voorkeur aangetekend) naar:



Bureau Energieprojecten - Inspraakpunt conceptnotitie Structuurvisie Schaliegas

Postbus 23, 2290 AA Wateringen



Of digitaal:



·         Download hier de voorbeeldzienswijze en sla die op.



·         Vul hier het webformulier in, voeg de voorbeeldzienswijze als bijlage toe.