Tijdens de Statenvergadering op 28 januari 2015 is de 'Eindbalans 2015' besproken, het debat met de verantwoording van het college over de resultaten van de afdelopen Statenperiode. Tijdens deze zogenaamde 'Eindbalans 2015' heeft fractievoorzitter Simon Miske in de eerste termijn de volgende tekst uitgesproken.
Voorzitter, het college heeft de balans opgemaakt van de huidige bestuursperiode. Dit is te lezen in de Eindbalans 2015. Daarbij is gewerkt met verschillende kleuren: groen, oranje en rood. Als je het doorbladerd is bijna alles groen. Dat zou betekenen dat het college het zeer goed heeft gedaan. Maar is dat wel zo? Hoe kleurecht is eigenlijk deze eindbalans? GroenLinks neemt u graag mee langs een aantal belangrijke punten en zal de kleurechtheid toetsen.
Voorzitter, GroenLinks heeft alle waardering hoe het college de begroting op orde heeft gekregen. De stille lastenproblematiek is aangepakt en de ombuigingsoperatie en de transitie van de organisatie is goed verlopen. We beschikken nu over een efficiënte en op samenwerking gerichte organisatie. Dat is een verdienste van het college maar natuurlijk ook van de ambtelijke organisatie zelf. Complimenten hiervoor.
We zijn ook zeer tevreden met de overdracht van de jeugdzorg naar gemeenten en hoe het college de op handen zijnde provinciale fusie heeft aangepakt. GroenLinks is ook blij dat uiteindelijk DE-on is opgericht. Het is wel een stuk kleiner geworden dan gedacht, maar toch. Verder zijn we tevreden met de Floriade en hoe het college de oude plannen van Flevokust heeft getransformeerd tot de huidige. Wat GroenLinks betreft zijn deze onderdelen kleurecht.
We beginnen echter sterk te twijfelen aan kleurtjes bij het onderdeel mobiliteit. Afgelopen bestuursperiode is er wel erg veel aandacht geweest voor asfalt maar veel te weinig voor het openbaar vervoer. Zo komt er geen spoorverdubbeling tussen Almere en Amsterdam en is er niet gewerkt aan HOV naar het Noorden via Emmeloord. Verder was er niet of nauwelijks aandacht voor duurzaam vervoer zoals elektrisch rijden of fietsen, terwijl daar toch een belangrijke uitdaging ligt.
En dan de werkgelegenheid. Hier is de eindbalans volledig groen gekleurd. Dat is merkwaardig, wetende dat de werkgelegenheid in de afgelopen periode is gedaald en de werkloosheid is gestegen tot 11%, het hoogste van het hele land. Daar heeft het college het toch duidelijk laten liggen.
Voorzitter, over kleurechtheid gesproken. Hoe bedrijvenlocatie OMALA in de eindbalans aan zijn groene kleur is gekomen is ons een compleet raadsel. Het heeft miljoenen gekost maar na zes jaar is er nog geen meter grond verkocht, geen enkele baan gecreëerd en blijft het geprognotiseerde rendement uit. Je zou denken dat dit een duidelijk geval ‘code rood’ zou zijn. Ik hoor graag van de gedeputeerde waarom hij een dergelijk slecht resultaat toch een goed cijfer heeft gegeven.
Volgens het college is Flevoland koploper gebleven op het gebied van duurzaamheid. Nu weet ik niet zeker waar dit op is gebaseerd maar waarschijnlijk op basis van de Gemeentelijke Duurzaamheids Index (GDI). Volgens deze index was echter Zeeland in 2014 koploper en kreeg Flevoland een 5,1 als cijfer. Niet echt een cijfer om over naar huis te schrijven.
Het college heeft afgelopen bestuursperiode geen visie op een Duurzaam Flevoland ontwikkeld, laat staan een uitvoeringsprogramma opgesteld. Er ligt ook geen visie op de ruimtelijke inpassing van duurzame energie. Het college beoordeelt dit met code oranje maar het moet natuurlijk gewoon diep rood zijn. Ik hoor graag van het college waarom de geplande visies nooit zijn ontwikkeld?
Gelukkig zijn er op het gebied van windenergie wel belangrijke stappen gezet hoewel we nog niet gerust zijn over de totstandkoming van het Regioplan Windenergie.
In het college uitvoeringsprogramma maakte Oostvaarderswold deel uit van de Investeringsagenda. Een belangrijk en complex dossier die door toedoen van het Rijk de eindstreep niet heeft gehaald. Het college valt hier niets te verwijten. Wel ontzettend jammer dat het project niet is doorgegaan. Het nieuwe dossier Nieuwe Natuur was ook complex en bijzonder. Het heeft mooie projecten opgeleverd maar we blijven toch ook een nare bijsmaak houden over het beoordelings- en besluitvormingsproces. Dat is jammer en onnodig.
Voorzitter, GroenLinks is blij dat er in de bestuurscultuur de afgelopen periode ook de ruimte was voor initiatieven vanuit de oppositie. Zo heeft GroenLinks op belangrijke punten als natuur, schone energie, jeugdzorg en schaliegas het college uitvoeringsprogramma kunnen verbeteren. Daar hoort wat ons betreft code groen bij.
Tot slot. Voor een volgend college liggen er nog veel uitdagingen. Denk aan meer werkgelegenheid, het noodzakelijke vergroenen van de Flevolandse economie, natuur, schone energie en duurzame mobiliteit. Uitdagingen waaraan GroenLinks graag een stevige bijdrage wil leveren. We gaan voor een ‘groen’ Flevoland, met kleurgarantie!
Simon Miske, Fractievoorzitter PS GroenLinks Flevoland