Tijdens de Statenvergadering van 1 juni jl. is de Perspectiefnota 2016-2020 besproken. Met deze nota geeft het college aan waar ze de komende jaren op in willen zetten. Een belangrijk document dus die de inzet voor het volgend jaar bepaalt. Fractievoorzitter Simon Miske heeft in het debat vooral ingezet op een goede laadpalenstructuur voor elektrische auto’s, verduurzaming van het Flevolandse composietencluster, weidevogelbeheer en de energietransitie. Lees hier de volledige inbreng GroenLinks.

Voorzitter,  het college heeft met de dunste Perspectiefnota ooit een nieuw record gevestigd.. De Perspectiefnota is door haar beperkte omvang wel overzichtelijk geworden maar tegelijkertijd ook erg summier. Hierdoor is het vaak moeilijk om de plannen van Gedeputeerde Staten (GS) te beoordelen omdat er gewoon weg te weinig inhoudelijke/concrete informatie is. Doelen, aanpak en beoogde resultaten ontbreken regelmatig. De toelichting door GS  tijdens de integrale commissievergadering gaf helaas ook niet de gewenste duidelijkheid. Een voorbeeld zijn de plannen rond Innovatieve waterketens en Duurzaam agrarisch grondgebruik. We gaan er vanuit dat GS haar plannen in de programmabegroting 2017 alsnog beter onderbouwt. We roepen het college dan ook op om in de volgende perspectiefnota haar plannen duidelijker te omschrijven zodat Provinciale Staten (PS) haar kaderstellende rol beter kan vervullen. 

Omgevingsvisie 

Voorzitter, de start van het proces om te komen tot een nieuwe Omgevingsvisie was traag want de provincie heeft voor een  nieuwe, bijzondere aanpak gekozen namelijk om via ateliersessies informatie te  verzamelen bij de Flevolanders, maatschappelijke instellingen en andere belanghebbenden. Het leek ons een prima aanpak maar inmiddels maken wij ons wel wat zorgen vanwege de gerapporteerde geringe belangstelling van de Flevolanders, en dat terwijl het juist de bedoeling was om de inwoners te raadplegen. We horen graag hoe andere fracties dit ervaren. Van de gedeputeerde vernemen wij graag wat hij van plan is te gaan doen om de betrokkenheid van de Flevolanders te vergroten. 

Spooraansluiting Flevokust 

Voorzitter, ambities wat betreft een spooraansluiting op Flevokust kan dit college niet ontzegd worden. Als dit gerealiseerd kan worden is het natuurlijk fantastisch maar de realiteitsgehalte is echter niet hoog. Gedeputeerde Appelman doet niet voor niets geen uitspraak over de kans van slagen. Deze zal namelijk heel erg klein zijn. Om nu al enkele miljoenen reserve aan te leggen voor een spoorontsluiting lijkt ons daarom veel te voorbarig. Prorail gaat het niet doen, al was het maar omdat deze spoorlijn naar Flevokust niet  rendabel zal zijn

Energietransitie en circulaire economie

Miljoenen reserveren voor een plan wat vrijwel zeker niet door gaat is vreemd. Maar om voor de energietransitie, waarvan we zeker weten dat die wel door gaat, geen miljoenen te reserveren is nog veel vreemder. Energietransitie is de belangrijkste opgave van de komende decennia. Daarom is GroenLinks blij dat GS gestart is met het ontwikkelen van een energieagenda 2030 en een energievisie 2050. We kijken uit naar de concepten hiervan.

In het verlengde hiervan wil GS inzetten op een circulaire economie. Dat lijkt ons een goede keuze want het biedt goede kansen voor Fl, mede door de koppeling met onze sterke agrarische sector. Zelfs De Nederlandse Bank bepleit haast te maken met vergroening van de economie. Als zelfs een conservatieve organisatie als DNB dit zegt zal, nemen we aan, heel provinciale Staten dit  ook bepeliten. Het gevraagde budget voor proceskosten maken we graag vrij. We zijn ook hier zeer benieuwd naar de uitwerking. 

Terwijl nog aan plannen gewerkt wordt op het gebied van circulaire economie kunnen er ook al gelijktijdig kansen worden benut. Zo kunnen we het composieten cluster stimuleren om hun producten circulair te maken door voorwaarde stellen te stellen aan hun subsidie. Zo kunnen er natuurlijke vezels gebruik worden (zoals vlas, hennep of jute) ipv anorganische vezels. Maar ook de hars, nu gemaakt van fossiele brandstoffen, kan op een duurzame manier geproduceerd worden.  Het is in het belang van het cluster zelf om zo snel mogelijk de productielijn geheel circulair te maken. Daarmee wordt het composietencluster ook toekomstbestendig.

Elektrisch rijden

Mobiliteit levert een belangrijke bijdrage aan de CO2-uitstoot in Flevoland. De auto-industrie is druk bezig met de ontwikkeling van elektrische auto’s. Ook dit jaar komen er van gerenommeerde automerken nieuwe full-electric auto’s op de markt met een actieradius van 400 km of meer en in een interessante prijsklasse. De verkoop van auto’s wordt mede bepaald door de beschikbaarheid van laadpunten. Anno 2016 laat het provinciale netwerk van laadpalen in Flevoland sterk te wensen over. Provincie kan een dekkend netwerk bewerkstelligen door samen met gemeenten hiervoor een plan op te stellen. De provincie hoeft zelf geen laadpalen aan te leggen of te financieren, maar kan een faciliterende rol spelen bij de uitvoering hiervan . Gemeenten kunnen met steun van de Provincie gezamenlijk een tender uitschrijven. Zo hebben provincies Gelderland en N. Brabant dit ook aangepakt. 

Weidevogelbeheer

Vorig jaar november is de motie Weidevogelbeheer van GroenLinks aangenomen waarin voor de periode 2016-2021 jaarlijks (onder voorwaarden) budget beschikbaar wordt gesteld. In de perspectiefnota wordt alleen voor 2016-2017 geld gereserveerd. Op basis van een evaluatie wordt bepaald of het wordt voorgezet. De evaluatie is prima, maar we moeten zorgen dat ook voor de periode 2018-2020 geld beschikbaar moet zijn voor weidevogelbeheer. Daarom zal er ook in de meerjarenbegroting hiervoor middelen geraamd moeten worden. Om dit alsnog te regelen dienen we een amendement in.

Culturele participatie

Voorzitter tot slot. Het plan om met culturele arrangementen sociale problemen in de Flevolandse maatschappij te helpen verminderen is feitelijk een experiment.  Of de beoogde aanpak effectief is voor de genoemde problemen is niet duidelijk. GroenLinks heeft behoefte aan een goed onderbouwd voorstel en wil deze eerst bespreken in de commissie bestuur voordat we hiervoor geld gaan reserveren. De gevraagde middelen voor de opstartfase en nadere verkenning vinden we te fors. Bovendien vragen we ons af, gezien de schriftelijke mededeling van de portefeuillehouder, of  het genoemde voorwerk inmiddels niet al is uitgevoerd.