Dit interview is de eerste in een serie, met net wat andere vragen aan bestuursleden en fractieleden van GroenLinks in Flevoland. Danieke van Baal, gemeenteraadslid in Dronten trapt af. We spreken af op een dinsdagochtend in het gemeentehuis.

Voor Danieke staat haar gezin met vriend (haar jeugdliefde waar ze al 20 jaar mee samen is), zoon van zes en dochter van bijna anderhalf op nummer één. Haar eigen bedrijf en het raadslid zijn staan samen op nummer twee. Met haar bedrijf geeft ze communicatieadvies en schrijft ze verhalen en leert ze mensen beter schrijven. Zo geeft ze cursussen aan mensen die romans, gedichten of non-fictie willen schrijven.

Hoe is het om raadslid te zijn voor GroenLinks?

"Ik vind het echt hartstikke leuk. Bij de gemeente heb ik mijn afstudeerstage gedaan en ook een tijdje gewerkt. Daarna heb ik bij Flevopost en de provincie gewerkt als communicatieadviseur. Ik was altijd bezig met mijn eigen leefomgeving en toen ik in 2016 voor mezelf begon, miste ik dat en dat heb ik hier weer teruggevonden. Nu heb ik weer veel contact met mensen en veel ideeën, en het is leuk dat je het verschil kunt maken. Vorig jaar is er een nieuwe woonwijk in Dronten gestart en door ons wordt het circulair gebouwd. De CO2-uitstoot wordt verminderd, net als het gebruik van grondstoffen. Dat betekent dus echt wat voor die woonwijk."

Wanneer volgde je je hart en wat gebeurde er toen?

“Ik noemde het net al even, in 2016 heb ik ontslag genomen en toen ben ik voor mezelf begonnen. Ik deed dit echt met mijn hart en niet mijn hoofd. Mijn hoofd had er heel veel moeite mee om die knoop door te hakken. Ik had een goed contract, een fijn inkomen, een hele leuke baan, maar ik zat daar al acht jaar en ik wilde toch een keer voor mezelf beginnen. En toen heb ik het gewoon gedaan. Dat is echt door het hart ingegeven. Verstandelijk was het eigenlijk het domste wat ik kon doen, totaal geen financiële zekerheid meer, alle patronen vielen in één keer weg en dat was heel spannend. En nu ben ik heel blij dat ik het gedaan heb.”

Als Danieke had geweten dat het zo goed zou gaan, zou ze makkelijker de knoop hebben doorgehakt. Het beste advies wat zij in dit traject gekregen heeft en wat zij ook aan andere ondernemers zegt, is: je moet noodzaak creëren. 

“Ik wilde het eerst naast mijn baan doen, wat klusjes erbij. Maar dan heb je een inkomen en is er geen noodzaak om klanten binnen te halen en geld te gaan verdienen. Als het moet, dan ga je ook wel."

En als we kijken naar de wereld, wat zou je willen veranderen?

“Ik sta echt voor de idealen van GroenLinks. Het sociale heb ik van huis uit meegekregen. Het groene komt echt van mijzelf, zorgen voor de wereld, voor de natuur. In alles speelt het mee. Ook thuis. Mijn zoontje raapt, als we van de bibliotheek naar huis lopen alle snoeppapiertjes op en gooit ze in de prullenbak. Dat zegt wel iets over hoe we het er thuis over hebben.”

Danieke leeft bewust. Ze gelooft dat als iedereen een steentje bijdraagt dat dat impact heeft. "Anders hoef je eigenlijk nergens aan te beginnen. Je moet het ook wel geloven, anders word je cynisch en kom je nergens meer."

Wat vind je belangrijker, dingen goed doen of goede dingen doen?

"Ja, interessante vraag. Ik ben van de goede dingen doen. Ik ben sowieso niet zo perfectionistisch, helemaal niet eigenlijk. Dat maakt het voor mij heel makkelijk om te werken. Als je ergens energie aan geeft en je krijgt mensen mee dan is dat veel meer waard dan dat je in je eentje aan een perfect ding zit te werken. En wanneer doe je het goed? In wiens ogen doe je het goed?”

Danieke is dan ook niet bang om fouten te maken. Maar ze ziet wel waarom veel mensen daar wel bang voor zijn. “Als er iets mis gaat, wordt er altijd gelijk gekeken wie iets niet goed heeft gedaan. Interessanter is te kijken wat gebeurde er nou en wat kunnen we ervan leren. Van kinds af aan leren we al om iets in het vakje goed of vakje fout te stoppen.”

Door niet bang te zijn voor fouten durft ze ook buiten de gebaande paden te treden. Een week na dit interview, gaat ze iets doen dat anders is dan anders. Ze gaat een “Motie van geluk” indienen. Dat vindt ze spannend maar ook leuk. En veel mensen waarderen het ook. “Maar ik kan natuurlijk ook een misser maken.”

Hoe voel je je dan, als je een misser hebt gemaakt?

“Ja, dan baal ik daar wel ontzettend van. En dan ben ik een volgende keer misschien wat voorzichtiger.”

Het laat je dan niet koud?

“Nee, nee zeker niet. Dan ga ik wel nadenken hoe het volgende keer anders moet. Maar dan vind ik dus niet dat ik het fout heb gedaan. Dan vind ik misschien dat het niet helemaal passend was of dat ik andere keuzes had kunnen maken. Maar niet dat ik het fout heb gedaan. Ik heb iets geprobeerd en dat is niet gelukt.”

Danieke heeft deze houding overigens niet altijd gehad. Op school was ze heel braaf en deed niks wat de aandacht op haar zou vestigen, maar nu kun je haar omschrijven als creatief, idealistisch en ondernemend. Niet alleen creatief en idealistisch voor haarzelf, maar ze wil dit ook uitdragen en en mensen meenemen, zodat de impact net iets groter is dan alleen haar eigen kleine impact. 

Ik dank haar voor deze mooie inkijk. Zoals al eerder geschreven is dit het eerste deel van een serie. Danieke mag kiezen wie de volgende is en zij is nieuwsgierig naar Bas de Reus, fractievoorzitter van GroenLinks Flevoland. Volgende keer ga ik bij hem langs. Wordt vervolgd!