Vrijdag 15 november jl. bracht Corinne Ellemeet, Tweede Kamerlid van GroenLinks, een bezoek aan de provincie Flevoland. Dit werkbezoek stond in het teken van het uitgebrachte rapport “Toekomstverkenning zorg in Flevoland” door toekomstverkenner Bas Leerink, die door minister Bruno Bruins na het plotselinge faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen is aangesteld voor een verkenning en grondige inventarisatie van de zorgmarkt in Flevoland. De provinciale- en gemeentefracties van GroenLinks vonden het noodzakelijk om in aanloop naar het debat over dit onderzoek met (zorg)organisaties, kamerlid Ellemeet, bestuurders, burgers en volksvertegenwoordigers in gesprek te gaan. Een verslag van de ochtend.

Vrijdagochtend om 09:05 uur gaat de telefoon van Statenlid Hicham Ismaili Alaoui over, het is radiopresentator Leo Schouwenaar van Omroep Flevoland. Hij valt meteen met de deur in huis: “Over 2 minuten ben je live in de radio-uitzending. Wij gaan je wat vragen stellen over het werkbezoek van Corinne Ellemeet en wat jullie daarmee hopen te bereiken. Blijf hangen, we komen zo bij je terug!”

Fractiemedewerker Ellen van den Berg; “Hicham, heb jij alle naambordjes compleet? Is er voor iedereen plaats? Kan ik nog iets voor je doen?” De laatste voorbereidingen worden gedaan en niet veel later stromen de eerste sprekers en gasten binnen. Er wordt kennis met elkaar gemaakt met koffie en gebak en de bijeenkomst kan van start gaan. 

Het is 09:50 uur, alle sprekers: Sjaak Kruis - GroenLinks Lelystad (over ziekenhuis Lelystad), Wieteke Sprangers – ervaringsdeskundige (over Geboortezorg), Paul Vermast - GroenLinks Dronten (over Spoed Eisende Hulp), Bert de Beer - ervaringsdeskundige (over Acute Zorg), Esther Hagelaar - GroenLinks Almere (over Jeugdzorg) en Jan Smelik - Lid Kwaliteitsraad en Nederland Zorgt Voor Elkaar (over Innovatieve Zorg), zijn inmiddels aanwezig en klaar om hun verhaal of zienswijze te presenteren. 

09:55 uur, Hicham: “Sorry dat ik jullie gesprek onderbreek, maar ik zou graag even Gedeputeerde Fackeldey van u willen stelen. Corinne Ellemeet arriveert hier over een paar minuten en jullie (Sjaak Kruis, Bas de Reus, Cora Smelik en jij Jop) ontvangen haar.” Jop: “Corinne en ik kennen elkaar al van eerdere ontmoetingen in de Tweede Kamer, ze zal vast wel verrast zijn door het ontvangstcomité.”

10:04: De trein rijdt station Lelystad binnen. Corinne Ellemeet stapt uit om wordt verwelkomd door Hicham. Ja, daar is ze. Met een vriendelijke glimlach en handdruk maken Corinne en Hicham kennis. Corinne: “Het is wel een divers en strak programma.” Hicham: “We hopen je zoveel mogelijk informatie mee te kunnen geven tijdens dit werkbezoek.”

Dames en heren, van harte welkom bij het werkbezoek over de zorg in Flevoland” zo begint Elisabeth van den Hoogen de bijeenkomst. Onder begeleiding van haar als dagvoorzitter zullen alle sprekers hun verhaal doen en zal zij ervoor zorgen dat er ruimte is voor een goed gesprek over de zorg. “Wij hebben vandaag een strak, maar vooral divers programma. We hopen aan het einde van dit werkbezoek met elkaar helder voor ogen te hebben wat er al allemaal is gerealiseerd en wat we nog kunnen doen.”

De eerste spreker, Sjaak Kruis, houdt een presentatie over het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen, welke gevolgen dit heeft gehad voor de zorg in Lelystad e.o. en welke stappen er zijn gezet door verschillende partijen om de zorgen die er zijn bij de politiek onder de aandacht te brengen. Kruis benadrukt dat samenwerking en een eenduidig signaal het verschil kunnen maken. “Onze hoop is gevestigd op de zorgverleners, zorgverzekeraars en politiek in Den Haag. Wij kunnen niets anders doen dan blijvend de zorgen onder de aandacht brengen en onze rol pakken waar die ligt.”

Daarna vertelt Wieteke Sprangers over haar persoonlijke ervaring met de acute- en geboortezorg. Halsoverkop moest Wieteke, geconfronteerd met het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen, elders bevallen. Een indrukwekkend verhaal, een verhaal over de rauwe kant van de marktwerking in de zorg, maar tegelijkertijd een inspirerend verhaal dat omschrijft dat zorg niet over cijfers gaat maar over mensen en hun zorgen.

Paul Vermast, de derde spreker, houdt een presentatie over de noodzaak van de Spoed Eisende Hulp (SEH) en beschikbaarheid daarvan in de provincie Flevoland. Jaarlijks worden er meerdere grootschalige evenementen georganiseerd op het nationaal evenemententerrein in de gemeente Dronten. Rondom dit soort evenementen is het van belang dat er bij grootschalige inzet hulpdiensten snel en makkelijk naar een ziekenhuis in de regio kunnen. De geografische ligging en wegennetwerk maken het vrij ingewikkeld om aan de wettelijke aanrijtijden te voldoen en daardoor is er een verhoogd risico voor patiënten.

De vierde spreker, Bert de Beer, houdt een verhaal over de noodzaak van acute zorg en aandacht voor patiëntenzorg. Aan de hand van persoonlijke ervaringen vertelt hij hoe belangrijk een ziekenhuis in de regio is en welke emotionele waarde dit heeft voor patiënten en medewerkers. Een inspirerend verhaal dat laat zien dat patiënten en medewerkers nauw met elkaar zijn verbonden en het verschil maken door een persoonlijke behandeling van patiënten en het wederzijdse vertrouwen dat je opbouwt.  

Esther Hagelaar zoomt vervolgens in op de problemen in de jeugdzorg in Almere en andere gemeentes. Onverminderd wordt er met man en macht gewerkt om de oplopende wachtlijsten weg te werken en de juiste zorg tijdig aan te bieden, maar het is een complexe opgave. Daarbij komt ook nog eens kijken dat gemeentes bij de overhevelingen van de jeugdzorg naar gemeentes niet voldoende middelen hiervoor hebben gehad. Dit stelt gemeentes, professionals en ouders voor een enorme uitdaging. In Flevoland zijn we in tegenstelling tot elders in het land al bezig met gemeenschappelijke regelingen en samenwerking op dit gebied. Dit stemt ons enigszins gerust, alle expertise en kennis wordt gedeeld met als doel gezinnen waar het om gaat sneller en op de juiste manier hulp aan te bieden.

De zesde spreker, Jan Smelik, basisarts en lid van de Kwaliteitsraad van het Zorginstituut, houdt zich al meer dan 25 jaar bezig met advisering in de zorg. Hij doet vanuit zijn expertise een bijdrage over mensgerichte zorg, op basis van werkelijk begrip van wat patiënten en zorgverleners beweegt. Als oprichter en bestuurslid van Austerlitz Zorgt, de bekendste zorgcoöperatie van ons land, en algemeen coördinator van Nederland Zorgt Voor Elkaar, het landelijk netwerk van bewonersinitiatieven in zorg en welzijn, zoomt hij in op de Flevolandse situatie en inzichten gegeven hoe je vanuit de samenleving het zorglandschap kunt versterken door de burgerparticipatie.

Alle presentaties zijn input voor een mooi en afwisselend panelgesprek met bestuurders, deskundigen en zorgorganisaties. Vanuit de zorgorganisaties zijnKwintes, Woonzorg Flevoland, Triade Vitree en zelfstandig behandelcentrum Lelystad aanwezig om hun ervaringen en zienswijzen met de aanwezigen te delen. Gedeputeerde Fackeldey geeft aan dat de gemeentes en provincie Flevoland de ontwikkelingen nauwlettend volgen en dit complexe vraagstuk onder de aandacht blijven brengen bij ministeries en Tweede Kamer.

Corinne Ellemeet heeft gedurende de ochtend voldoende informatie gekregen die relevant is voor het aanstaande debat in de Tweede Kamer. Het motto is dat zorg geen politieke-, culturele- of religieuze verschillen kent. Dit vraagstuk is inclusief en raakt een ieder die beroep moet doen op de juiste zorg. De aanwezigen stellen met elkaar vast dat er nog aardig wat opgaves zijn om het zorglandschap in Flevoland te verbeteren en op het niveau te houden dat iedereen die zorg behoeft daar gebruik van kan maken.

Corinne: “Dit was een heel nuttig werkbezoek, ik wil iedereen bedanken voor de informatie en de persoonlijke verhalen. We hebben genoeg huiswerk meegekregen waar we mee aan de slag kunnen.”