Voor GroenLinks is de Krachtige Samenleving wel meer dan dat, want een samenleving wordt sterker door alle inwoners te betrekken. De afgelopen maanden kenden zich door grote anti-racisme demonstraties onder de vlag van Black Lives Matter. Dit geeft nog maar eens aan dat niet iedereen zich gelijk behandeld voelt. Dit gevoel wordt ondersteund door de vele meldingen van discriminatie en uitsluiting op basis van herkomst en huidskleur die binnenkomen bij Bureau Gelijke Behandeling Flevoland. Echter, blijkt uit navraag vanuit het provinciaal bestuur, is dit voor Flevolandse gemeenten geen reden om beleid op te stellen rondom dit thema.
De provinciale fractie van GroenLinks heeft deze discrepantie met verbazing tot zich genomen en heeft verduidelijkende vragen gesteld. We hopen dat de Flevolandse gemeentes racisme en uitsluiting serieus nemen en actie ondernemen om dit uit de samenleving te bannen.
Zie hieronder de vragen die GroenLinks samen met de ChristenUnie en DENK heeft ingediend:
1. In hoeverre is het college met ons eens dat de bestrijding van uitsluiting en discriminatie op welke grond dan ook een onderdeel is van provinciaal beleid volgens de programmalijn Krachtige Samenleving en de recent aangenomen motie over de Sustainable Development Goals (Duurzame Ontwikkelingsdoelen)?
2. Wat is het actieve anti-discriminatie beleid van de zes Flevolandsegemeentes?
3. In de mededeling wordt gesteld dat er bij gemeenten “geen signaal is binnengekomen”, dit is een vage omschrijving. Kan hier extra duiding aan worden gegeven? En, hoe kan het dat er bij de gemeenten geen signaal is binnengekomen om speciaal beleid te ontwikkelen om discriminatie te verminderen, terwijl BGBF in alle gemeenten meldingen van discriminatie op basis van huidskleur/herkomst ontvangt?
4. In Almere, Lelystad en Dronten zijn afgelopen zomer verschillende Black LivesMatter demonstraties geweest. Hoe verhoudt dit signaal uit de samenleving zich tot de uitspraken dat er “geen signaal is binnengekomen” voor deze gemeenten?
5. Is er aanleiding om aan te nemen dat BGBF en de gemeenten onvoldoende communiceren? Zo ja, wat gaat het college doen om de bevindingen van BGBF en het beleid van de gemeenten weer op een lijn te krijgen?
6. Wat is de reden dat de gemeenten geen behoefte hebben aan regionale ondersteuning? En, is het college bereid toch overleg te stimuleren in een coördinerende rol? Kan het college PS informeren als er acties ondernomen zijn?
7. Is het mogelijk om deze obstakels te overkomen als de gemeente Almere de kar trekt op dit onderwerp, zoals aangegeven in de mededeling?