Aan deze uitspraak moest ik denken toen we vorige week de première hadden van de film “Circulaire Toekomst van Flevoland 2030”. In deze film komen ondernemers aan het woord die een passie hebben voor een duurzame toekomst, en die het lef hebben gehad om hun hele proces te kantelen. Ze hebben niet voor het gemakkelijke, gebaande pad gekozen, maar echt iets nieuws neergezet. Het is fantastisch om deze concrete resultaten te zien: duurzaam beton, circulair ontworpen huizen van hout die in elkaar worden gezet in de fabriekshal, 1 miljoen matrassen per jaar die niet de verbrandingsoven ingaan maar worden hergebruikt, kippen die vrij rondscharrelen en restproducten smikkelen. Allemaal nieuwe manieren van produceren die in de praktijk worden gebracht. En het onderwijs is ook aan boord, met MBO studenten die duurzaamheid en circulair ondernemen leren. Het gebeurt, dus het kan!

We willen als provincie niet alleen deze bedrijven in het zonnetje zetten, we zetten ze ook op het podium omdat ze een inspiratie zijn voor andere ondernemers. In een wereld waarin grondstoffen schaars zijn, CO2 uitstoot moet worden teruggedrongen, is een volledige kanteling naar een nieuwe, groene economie belangrijk.

Daarom willen we niet alleen aanjagen, inspireren en faciliteren, maar samen met het Rijk en Regio stappen zetten die het systeem veranderen. Dit kan door belemmeringen voor innovatie weg te nemen, harde eisen te stellen bij aanbesteding en projectontwikkeling, maar ook door ondernemers met elkaar in contact te brengen. Want in een nieuwe economie hebben bedrijven die voorheen niets met elkaar van doen hadden, ineens een hechte samenwerking doordat ze een reststroom inzetten als grondstof voor een heel ander product. Want wie had nou gedacht dat het afval van vis gebruikt zou kunnen worden voor schoonheidsproducten? Op Urk gebeurt het!

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan gauw de film!