De provincie heeft weinig eigen grond en voor de meerderheid van de politieke partijen in de Staten, is het onbespreekbaar om landbouwgrond plaats te laten maken voor natuur. Terwijl verschillende agrarische ondernemers hebben aangegeven op termijn te willen stoppen met hun bedrijf. Wat GroenLinks betreft liggen hier mooie kansen, zeker ook gezien de stikstofcrisis. Wij vinden die rem op natuuruitbreiding kortzichtig. Zelfs de Nederlandse Bank en KPMG waarschuwen voor de economische gevolgen van het verdwijnen van natuur en biodiversiteit. In China bestuiven fruittelers tegenwoordig de bloemen met kwastjes en in Flevoland hebben veel fruittelers eigen bijenkasten, omdat er simpelweg onvoldoende wilde bijen zijn om te bestuiven. Toch doet dit nauwelijks alarmbellen rinkelen.

Wat gaat er dan wel gebeuren in de bossenstrategie? De provincie wil daar waar het kan bomen planten langs de provinciale wegen en stimuleren dat er meer bomen rond erven, industrieterreinen en fruitpercelen komen. Verder heeft de provincie overlegd met terreinbeheerders zoals Flevolandschap en Staatsbosbeheer om te kijken of zij hier en daar meer bomen kunnen planten. Een derde maatregel is om boeren te bewegen om op hun percelen voedselbossen en bomen voor de houtproductie te planten. Houtbouw is immers duurzaam. Dat is een enorme uitdaging omdat er op dit moment pas zo’n 50 hectare voedsel en productiebos is aangelegd in Flevoland. Veel grond in de provincie wordt verpacht door het Rijksvastgoed bedrijf en die rekenen marktconforme tarieven. Investeren in de aanleg van een bos, dat de eerste jaren niet veel oplevert, wordt dan lastig en duur. Er zal stevig onderhandeld moeten worden met het Rijk over gereduceerde pachttarieven als het om investeren in duurzame landbouw gaat.

De meeste bosmeters zullen gehaald worden bij de aanleg van groen en bosschages rondom nieuwe woonwijken in het kader van de woningopgave van maar liefst 100.000 nieuwe woningen. 

Verder zijn er plannen voor de aanleg van een klimaatbos, waar bedrijven CO2-uitstoot kunnen compenseren en een energiebos.

Tenslotte zal er geïnvesteerd worden in vitaler bos, door verjonging en aanplant van nieuwe soorten, waardoor het bos meer divers wordt en beter bestand tegen ziektes, zoals de essentaksterfte.

Natuurlijk is het planten van zoveel bomen en het stimuleren van voedselbossen goed voor de natuur en het milieu. Maar wat GroenLinks betreft laat de provincie kansen liggen om de bossen in Flevoland robuuster te maken door nieuw bos aan te planten op plekken waar je bossen met elkaar kunt verbinden en zo mooie natuur en ecologische verbindingen kunt scheppen.