Er is ruimte in Flevoland, maar we zien het Rijk soms wat al te gretig kijken naar onze provincie als regio waar nog veel kan gebeuren. Tegelijkertijd zijn er ook andere opgaven, zoals een transitie naar een duurzame landbouw zonder gif, minder vee en meer oog voor dierenwelzijn. De energietransitie -met de huidige energiecrisis urgenter dan ooit- doet eveneens een beroep op de ruimte. Of neem de bossenstrategie waaraan Flevoland zich heeft gecommitteerd en op den duur 1300 hectare nieuw bos moet aanleggen.
De ruimte in Flevoland is niet oneindig en het is belangrijk dat de provincie zelf aan het roer blijft. Op 24 juni organiseerde de provincie een inspreek middag met meer dan 100 inwoners, ambtenaren en volksvertegenwoordigers. Vijftien Flevolanders brachten een thema in, zoals hoe kun je in Flevoland een intelligent systeem van openbaar vervoer hubs of opstap punten bedenken, die goed bereikbaar zijn per fiets of auto? Welke vormen kun je bedenken om inwoners beter te raadplegen en te informeren over provinciale, ruimtelijke kwesties? Of een prangende vraag van jongeren, waar kunnen wij straks wonen?
Volksvertegenwoordigers, bestuurders en inwoners spraken hierover met elkaar en zetten oplossingen op papier. Deze gesprekken werden op een creatieve manier aan elkaar gepraat door Theatergroep Draad.
Een ludieke manier om over al deze zaken en de toekomst te praten is het spel Flevoland2050. Hoe wonen we dan? In een torenflat met gelijkgezinden en gemeenschappelijke ruimtes? Of willen we een systeem ontwerpen van wisselwoningen, waarbij je van klein naar groot of andersom kunt verkassen, al naar gelang je gezinssituatie? Met dit inspirerende spel sloten we een geslaagde middag af.