Op bezoek in het prachtige kantoor van Flevolandschap met uitzicht op water met aalscholvers, ganzen en zilverreigers, sprak de fractie met Angelica van der Heijden en Ben Huisman over de natuur in Flevoland, klimaatontwikkelingen en het zo noodzakelijke herstel van de biodiversiteit.
Flevolandschap heeft in de provincie 33 natuurgebieden met ruim 5100 hectare natuur in eigendom. Deze gebieden liggen verspreid over de provincie en herbergen bos, moeras, grasland en akkers. Het verbinden van de natuur en het versterken van de ecologische kwaliteit zijn grote uitdagingen voor deze natuurorganisatie, die ruim 12.000 donateurs heeft.
De natuur van Flevoland is ontstaan door menselijke activiteit, maar daar waar het kan laat Flevolandschap de natuur zijn eigen gang gaan met minimaal ingrijpen. De natuurorganisatie krijgt subsidie van de provincie, maar dit is niet voldoende voor natuurbeheer en alle andere taken. Daarom wordt een deel van de terreinen verpacht. Met de pachters gaat Flevolandschap de komende tijd het huidige beheer van de gras- en akkerlanden onder de loep nemen om ruimte te bieden aan vergaande natuur inclusieve landbouw. Juist door natuur en landbouw beter met elkaar te verbinden schep je mogelijkheden voor meer ecologische kwaliteit en biodiversiteit. Flevolandschap gaat volop meedoen aan het provinciale Actieplan Biodiversiteit, dat dankzij GroenLinks in het coalitieakkoord is gekomen.
Naast deze mooie plannen, zijn er ook zorgen. Het Natuurpark Lelystad ligt op enkele kilometers van de start- en landingsbaan van de nieuwe luchthaven. Bij opening en een groei naar 45.000 vliegbewegingen zullen er elke tien minuten toestellen laag langs het Natuurpark vliegen. De natuurbeleving en daarmee de aantrekkelijkheid van het park worden daarmee behoorlijk aangetast. Dat zal gevolgen hebben voor de bezoekersaantallen van dit unieke gebied met elanden, wisenten, edelherten, wilde zwijnen, otters, ooievaars en de zeldzame zomertortel. Bovendien kan het Flevolandschap worden gedwongen om voor de veiligheid van het vliegverkeer wilde ganzen in het park af te schieten. Dat is geen leuk vooruitzicht. En een Natuurpark met veel water en volgroeide bomen verplaats je niet zomaar even.
Een andere zorg is de versnippering van de natuur en de verschillende spelers op dit terrein. Vooral op het vlak van verbinding tussen landbouw en natuur. In de NOP heeft het Rijksvastgoedbedrijf verschillende terreinen langs de IJsselmeerkust in bezit. Helaas heeft deze rijksinstelling geen oog voor natuurvriendelijke of kringlooplandbouw en domineren financiële motieven bij het verpachten. Terwijl de verzakkende akkers langs de dijk mooie kansen bieden voor beweiding met ruimte voor weidevogels.
Flevolandschap beheert naast akker-, weide en moerasterreinen ook verschillende bosgebieden. In Flevoland heb je de unieke situatie dat bos is geplant op zeer vruchtbare kleigrond, waardoor bomen enorm snel groeien. Dit in tegenstelling tot de rest van Nederland, waar bos vooral op marginale grond voorkomt. Vanuit deze ervaring wil Flevolandschap graag bijdragen aan het ontwikkelen van een bos- en bomenvisie, die de provincie nog dit jaar gaat ontwikkelen. De natuurorganisatie ziet een mooie koppeling tussen bos-, landschapsvisie en actieplan biodiversiteit. GroenLinks Flevoland sluit zich hier graag bij aan.