Op initiatief van Natuurmonumenten is de aanleg van de Markerwadden in 2016 gestart. In vier jaar tijd zijn de eilanden uitgegroeid tot een uniek natuurgebied waar veel vogelsoorten broeden, fourageren of overwinteren. In totaal zijn er zo’n 155 soorten waargenomen. Het oorspronkelijke doel van de aanleg van deze eilanden was echter het verbeteren van de waterkwaliteit van het Markermeer. Na de aanleg van de Houtribdijk is dit water helemaal afgesloten en is er geen doorstroming meer. Het water werd troebel door het opdwarrelende slib en de visstand verslechterde. Met de aanleg van de eilanden wordt een deel van dit slib opgevangen. Inmiddels zijn deze eilanden, die bestaan uit slib, klei en zand, begroeid met riet, moerasandijvie, lisdodde, goudzuring en vele andere planten, die er spontaan zijn gekomen. De Markerwadden bestaan nu uit vijf eilanden: het hoofdeiland, dat toegankelijk is voor publiek en vier natuureilanden, waar alleen vogels en onderzoekers komen. Rond deze eilandjes is het water helder en hebben verschillende vissoorten er een mooie paaiplek gevonden. Met de uitbreiding komen er nog twee eilandjes bij. Deze zijn niet toegankelijk voor het publiek, maar je kunt er op afstand wel langs varen.

Er is waarschijnlijk geen gebied in Nederland waar zoveel onderzoek wordt gedaan als op de Markerwadden. Insecten, vogelsoorten, planten, waterplanten, vissoorten, alles wordt onderzocht. Het is bijzonder om te onderzoeken hoe aangelegde natuur zich ontwikkeld van opgespoten zand tot een natuurreservaat. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat de aanleg een succes is: de waterkwaliteit en de visstand zijn verbeterd en er komen veel vogels en insecten op af. En dat in een tijd dat natuur en biodiversiteit erg onder druk staan.

De uitbreiding past goed in de ontwikkeling van het Nationale Park. De Markerwadden zijn een toeristische trekpleister van betekenis geworden voor natuurliefhebbers uit het hele land. Ook internationaal staat het gebied in de belangstelling. Dat zet Flevoland op de Europese kaart.

Om de waterkwaliteit en visstand verder te verbeteren zijn er meer eilanden nodig. Voor de kust van Lelystad wordt gewerkt aan een schiereiland en enkele kleine eilandjes. Als GroenLinks juichen we dit soort ontwikkelingen toe. Goed voor de natuur en goed voor de recreatie, en daarmee voor de economie.

Meer weten?

https://kennismarkerwadden.nl/kima

www.natuurmonumenten.nl/projecten/marker-wadden