Hoewel het ontgassen van binnenvaarttankers een internationaal probleem is, treft het vooral Nederland, omdat hier de hoogste concentratie van olie- en chemietankers in West-Europa te vinden is. De hoeveelheid benzeen en benzeen houdende stoffen die vrijkomt bij het ontgassen van slechts één schip, staat gelijk aan de maximaal toegestane uitstoot van een chemische fabriek in een jaar.
Het is absurd dat de strenge normen die gelden voor chemische uitstoot op land niet gelden voor dezelfde uitstoot op water. Terwijl de techniek voor het gecontroleerd ontgassen allang bestaat!
Afgelopen woensdag was de fractie bij een demonstratie in Lelystad van een mobiele ontgassingsinstallatie. Een initiatief van onze gedeputeerde Cora Smelik. Minister Harbers was hierbij aanwezig en luisterde naar de ervaring van schippers en hun pleidooi voor een onmiddellijk verbod op het ontgassen. Ook hun gezondheid is in het geding. Helaas verschuilt de minister zich achter het zogenaamde CDNI Verdrag, dat nog door Frankrijk en Zwitserland moet worden geratificeerd. Maar omdat gezondheid een grondrecht is, vinden wij het onaanvaardbaar dat we nog tot 2024 moeten wachten tot er een eerste begin wordt gemaakt met het nationale verbod. Cora heeft samen met alle andere provincies een oproep gedaan om zo snel mogelijk te stoppen met het varend ontgassen in Nederland.
Bedrijven en schippers willen af van het ontgassen op open water
De afgelopen maanden heeft Cora veel gesprekken gevoerd met alle betrokkenen rond deze praktijk. Daaruit blijkt dat iedereen zo snel mogelijk een verbod wil. Voormalig minister Barbara Visser heeft gezegd dat ze een moreel appel gaat doen op het bedrijfsleven. Cora zegt hierover: “Ik ben van mening dat dit niet volstaat. We kunnen met zijn allen besluiten om te stoppen. Daarom wil ik een convenant sluiten over varend ontgassen tussen bedrijfsleven en overheid voorafgaand aan de invoering van een algeheel verbod. Vanuit de Provincies zullen wij er alles aan doen om te zorgen dat er werkbare vergunningen komen voor de installaties. Daaraan zal het Rijk ook medewerking moeten verlenen. Verder verwachten we dat het bedrijfsleven daadwerkelijk stappen gaat zetten naar het terugdringen van het varend ontgassen. We wachten dus niet tot het internationale verdrag helemaal rond is, maar pakken onze verantwoordelijkheid om het nu te regelen. Want als niemand het wil, wat houdt ons dan tegen?”
In de middag was de fractie aanwezig bij de technische briefing door het Ministerie van I&W. Het viel ons op dat het Ministerie de effecten bagatelliseert. De uitstoot zou geen effect hebben op de waterkwaliteit en over de effecten op de gezondheid van omwonenden en schippers zijn geen gegevens. Dat wordt momenteel onderzocht. Wij vinden het zeer verontrustend dat die gegevens er niet zijn, terwijl het probleem al jaren bestaat.
Schipper en klokkenluider van het eerste uur Ton Quist, die aanwezig was bij het bezoek van Harbers en de sessie op het Provinciehuis is vol lof over de voortvarende aanpak onze gedeputeerde.
Ook vanuit de landelijke politiek zal het probleem moeten worden aangepakt, want als het aan de Minister ligt moeten we nog een paar jaar wachten.